Приготвянето на барбекю на открито в градината или на двора е едно приятно занимание за всеки почитател на вкусната и здравословна храна. Барбекютата, които се предлагат на пазара са в голямо многообразие от размери, форми и видове. За да направите кулинарната си изява впечатляваща пред своите близки и приятели най-напред е необходимо да изберете правилното барбекю в зависимост от нуждите и предпочитанията си. Няколко са основните неща, с които трябва да се съобразите при покупката на градинско барбекю.

  1. избор на подходящ размер – зависи от това за колко души ще е предназначена храната, която ще приготвяте, както и от пространството, в което искате да поставите своето барбекю. Малките по размери барбекюта са компактни и могат да бъдат както стационарни, така и преносими. Последните представляват масичка с колелца и освен че могат да се преместват във всяко подходящо място на градината, могат да се ползват и при излети и пикници в планината. По-големите по размери барбекюта са подходящи за организиране на градински партита или големи семейни сбирки на двора.
  2. вид на използваното гориво - основните три вида се захранват с ток, въглища или газ, който може да бъде пропан бутан или природен газ:
  • електрическо барбекю. Не Ви го препоръчваме за употреба на открито, поради факта, че тези уреди са с малка мощност и с тях приготвянето на скара за цялото семейство ще отнеме доста време. Освен това винаги трябва да имате в близост подходящ контакт за включване към електрическата мрежа.
  • барбекю на дървени въглища. Тези модели работят с жар и за приготвянето на храната е необходимо да отделите време за предварително разпалване на въглищата и изгарянето им до температура, подходяща за печене. За сметка на това храната е с превъзходен, приятно опушен аромат и много по-интензивен вкус на сочно и хрупкаво печено. Определящо за вкуса е дори вида на дървото, от който са направени въглищата. Например буковите въглища изгарят по-бавно и имат много по-наситен аромат. Недостатък на тези барбекюта е липсата на точен контрол върху температурата, както и неравномерното ѝ разпределение по повърхността на решетката;
  • газово барбекю. Предпочитани са за големи семейни сбирки поради факта, че загряват моментално, няма отлагане на пепел, а необходимата температура се настройва много лесно и бързо. Със затварянето на капака тези уреди работят като фурна, на която можеш да зададеш необходимите градуси и да ги променяш в процеса на готвене. Недостатък е необходимост от резервна газова бутилка и липсата на приятния дървесен аромат на изпечената храна. Газовото барбекю е с по-сложна поддръжка, тъй като се състои от много компоненти като горелки, клапани и топлинни плочи. За сметка но това предлага възможности за допълнително оборудване с котлони, чеверме, кутия за опушване, шишове и други. Почистването е лесно и се прави на по-голям период, тъй като няма пепел както е при уредите на дървени въглища.
  1. Материал на скарата. Когато избираме барбекю, което искаме да ползваме дълго време от особено значение е матъриалът от който са направени не само решетката, но и корпуса на уреда. Те трябва да бъдат изработени от материали, които са трайни, устойчиви на корозия, висока температура и атмосферни влияния. От гледна точка на дизайна скарите могат да бъдат с плоска конструкция или тип дълбока решетка. Формата е квадрат, правоъгълник, кръг или овал, а размерите са в широк диапазон в зависимост от модела на барбекюто. Предлаганите на пазара варианти на материала на решетката са от стомана, чугун, хром и порцелан. При избора на барбекю е важно скарата да е с незалепващо покритие, като масовите модели на решетката, върху която се поставя храната са изработени от:
  • неръждаема стомана. Практични, лесни за поддръжка и с ниско тегло. Характеризират се с липса на ръжда, максимална здравина и издържливост на високи температури и механични удари. Предпочитани са поради сравнително ниската си цена и дългия експлоатационен срок;
  • алуминий. Обикновено е под формата на мрежа с дебелина 10 мм и са идеален вариант за готвене на огън;
  • ковано желязо. Изработват се по поръчка при определени размери, като дебелината на метала е до 8 мм. Решетката е термично обработена и оборудвана с двойни дръжки, но материалът подлежи на ръжда и трябва да се почиства след всяко готвене;
  • лят чугун. Най-често се използва при барбекюта на дървени въглища, но за да се предпази материалът от образуване на ръжда, трябва да бъде покрит с мазнина. Чугунът бавно загрява и продължително задържа топлината, така че продуктите се изпичат равномерно. Недостатък е голямата тежест и по-високата цена.
  1. Наличие на капак. Моделите на барбекюта с капак са предпочитани, защото капакът предпазва уреда от запрашване, след като приключите с готвенето. Освен това с капака се регулира температурата и допълнително се опушва храната, което придава приятен вкус и аромат.
  2. Зони за печене. Наличието на няколко зони за печене Ви дава възможност да използвате и индиректния метод на печене - да поставите в едната част продуктите, а в другия край да е източникът на топлина. При използването на твърде много пряка топлина храната бързо изгаря, а ястията стават сухи и жилави. Използването на втора зона за индиректно готвене ви позволява контрол на температурата, което осигурява по-бавното изпичане и запазване на сочността на месото. Същевременно наличието на две зони за готвене Ви дава възможност за едновременно приготвяне на различни типове храни.

Широка гама от различни видове барбекюта можете да намерите в каталога на BalkanEnergy.BG, можете да ни посетите в нашия магазин или да поръчате онлайн.