Отоплението на твърдо гориво набира все по-голяма популярност през последните няколко години. Потребители споделят, че с помощта на пелетните печки и камини се постига икономия на разходите през зимния период, защото струват малко, а наред с това се създава и комфортна обстановка в жилището. Пазарът предлага сухи пелетни камини и пелетни камини с водна риза, като и двата варианта се определят за рентабилна инвестиция.

Готварските печки на пелети са също сред предпочитаните решения за отопление от тази категория, а изграждането на отоплителна система с радиатори се счита за идеалния подход при къща и многостайни апартаменти. От BalkanEnergy.BG съветваме да обмислите подробно всеки един от тези варианти, бидейки информирани, че този вид уреди си струват категорично, предлагат се на изгодни цени и с възможност за покупка на изплащане.

Какво е полезно да знаем за пелетите?

Преди да заложите на отопление с пелети, е добре да проучите потребителските мнения и някои други важни детайли като това колко ще ви струва подобен уред и какви ще са месечните разходи за ток с него. Важни акцентни точки са:

  • този вид материал е всъщност твърдо гориво, което се добива от дървесни отпадъчни материали – съставът му включва органични елементи от рода на сламата, черупките от кокосови орехи, маслиновите костилки и др.;

  • на външен вид изглеждат като малки гранули с цилиндрична форма, предназначени за изсипване в бункера на уреда – определят се като екологично чисти, което ги прави и толкова популярен избор за отопление, който и не струва много;

  • освен с пелетна камина, днес имаме възможност да отопляваме своето жилище и с пелетни котли – отново имаме нисък разход на енергия, а самото оборудване не струва непосилно много, че да не можем да си го позволим. Трябва да се отбележи и факта, че днес голяма част от търговците, включително и BalkanEnergy.BG, предлагат покупка на изплащане, което улеснява купувачите и ги поощрява да инвестират в подобно отоплително решение;

  • за печките на пелети е важно да се знае, че се делят на два основни вида – с водна риза и обикновени. Котелът е също сред предпочитаните решения, но той се монтира по-трудно и е подходящ за големи пространства. Водещото и в двата случая си остава използваното гориво, а именно пелетите, които не струват много и помагат за понижаването разходите за ток през отоплителния сезон.

Подово или стандартно отопление, печките на твърдо гориво са решение, което си струва всяко вложение. Те са лесни за използване, помагат за намаляването разходите за ток, а освен това имат модерно излъчване, което допълва интериора по оригинален начин.

пелетна-печка-инфографика

Какви са техните предимства?

Най-голямото предимство на пелетите е, че струват малко, но в същото време са изключително ефективни с принципа си на горене. Все повече хора ги предпочитат за своята камина или котел, което се обяснява с приноса им за по-ниските разходи за електроенергия всеки месец. Сред водещите им предимства е тяхното широко приложение – горивото се използва не само за камини, но и за котли.

Лесната работа с тях и опцията за автоматизация са също сред плюсовете на пелетните уреди, които освен това са и екологично чисти. Безопасни са за използване и са икономични, а това ги превръща в рентабилна инвестиция с висока възвръщаемост. Пелетните печки дават възможност за автоматизиране на горивния процес, създавайки персонален работен график.

При тях се наблюдава още и много голям коефициент на полезно действие, както и самопочистващи функции. Дават възможност за индивидуални настройки на желаната температура в помещението, което е приложимо и за водоснабдителната система. Самото зареждане на бункера с гориво е нужно да се извършва до три пъти в седмицата.

Видове отопление на пелети и за къде са подходящи?

Използването на дървесина за отоплението на дома е търсен вариант за много семейства. Тя не струва много, а разходите за енергия през зимата намаляват значително, което е и сред основните причини да се купуват пелетни печки. Основната инвестиция е тази за закупуването на самия уред, който може да е камина или котел. Вторите са подходящи за големи пространства, в това число и къщи, докато камините се използват за отоплението на по-малки площи като апартаменти.

Какви биха били разходите при отопление с пелети?

Потреблението на пелети или с други думи – колко ще ни струва отоплението с такъв вид гориво; зависи от няколко основни фактора. Разходът е подчинен на топлинното натоварване на системата, измерено в kW. Друг важен момент е и ефективността на избрания уред, както и желаната температура в помещенията. Времето на работа на печката е също определящо за това колко ще плащаме всеки месец.

Ако къщата има добра изолация, то разходите за гориво намаляват с до 35%. По груби сметки, в леки зимни условия се харчат около 1200W на ден за квадратен метър. Разходът на пелети ще възлезе приблизително на 280 грама за ден и за 1 квадратен метър; или с други думи – 42 кг на ден за площ от около 150 квадратни метра. Месечното потребление се калкулира на г/д 1260 кг.

Вижте също нашата статия на тема -  “Кои са най-добрите камини на пелети