Подовото отопление, като средство за поддържане на оптимални температури у дома през зимата, е сред най-предпочитаните методи за повишаване на комфорта, а в допълнение с термопомпа, системата става и икономична. Това дава предимства на всеки потребител, който се стреми да открие баланса между разумните сметки за ток и производителността на отоплителните уреди, на които е заложил.

Новите технологии са все по-напредничави, а това ни дава възможност да се възползваме от икономически изгодни решения с висока ефективност. Можем едновременно да спестим пари, но и да се наслаждаваме на отлична климатизация, в т.ч. осигуряване на топлина и добро охлаждане с помощта на термопомпите и опцията да се свържат с подовото отопление.

Какво представлява подовото отопление

Представлява икономична и доказано устойчива система, която се оказва отлично решение за всякакви видове жилища - големи и малки апартаменти, еднофамилни и двуфамилни къщи, вили и др. Технологията не е новост, тя е била достъпна още преди десетилетия, но към днешна дата се свързва с допълнителни ползи за потребителите и в частност техните месечни сметки за ток. 

Факт е, че системата работи с електричество, освен ако не се монтира към термопомпа, която ползва неизчерпаемите ресурси на природата. За да стане ясно какво всъщност представлява подовото отопление и защо все повече хора залагат на него, е добре да отидем по-надълбоко и да разберем повече за неговия принцип на работа и ползи. А именно:

  • Системата е рентабилна и надеждна - тя има умерен принцип на работа и е много добра инвестиция в дългосрочен план;
  • Може да функционира посредством два вида системи - хидравлична и електрическа. Първата е за предпочитане, като тук отново имаме две опции на разположение - сух и мокър метод. Различията се крият в начина на полагане на тръбите;
  • Монтажът излиза по-скъпо, но срокът за възвръщане на инвестицията е кратък, а с оглед на бъдещето, енергийната ефективност е много по-голяма;
  • Топлинното отдаване при тези системи не е толкова силно като това при обикновените радиатори, но разпространяването на топлина е много по-равномерно и устойчиво;
  • Подовото отопление може да се свърже с термопомпа, за да се спестят разходи от електричество;
  • Хидравличната система позволява прецизно настройване на температурите през нощта и през деня, за да няма топлинни загуби, а системата да продължава да работи ефективно. Възможен е и режим на охлаждане.

Друг интересен факт за тази система е, че тя може да бъде монтирана и под паркет. Необходимо е дървесината да бъде влагоустойчива, както и да е многослойна, за да не се деформира. Приносът за здравето на този начин за отопляване на дома е също категоричен, защото се подобрява микроклиматът и се намалява циркулацията на прахови агенти.

Защо да изберем комбинация от подово отопление и термопомпа

В BalkanEnergy.BG са налице множество предложения, които имат лесен принцип на управление и разчитат на пълна автоматика, за да функционират. Част от продуктовия каталог са термопомпите въздух-вода, които могат да се свържат с подово отопление, за да бъде микроклиматът у дома благоприятен, а градусите оптимални. В този случая енергията е възобновяема, което прави подобна комбинация страхотно решение в дългосрочен план. 

Съвременните технологии ни дават разнообразни възможности да осъществим контрол върху месечните разходи за ток, да повишим домашния комфорт, както и да се възползваме от надеждни отоплителни решения с висока възвръщаемост. Термопомпите са отличен избор, когато става дума за тяхното самостоятелно функциониране, но и в случаите, в които планираме да ги свържем с други системи, като например с подово отопление.