Пелетните котли са вид отоплителна система, която използва за горене т.нар. пелети, изработени от дървесина или биомаса. Те са чудесна алтернатива на отоплението с традиционните изкопаеми горива (природен газ, нафта или въглища). Използването на пелетни котли може да доведе до значителна икономия на средства, свързана с отоплението (до 60%),  като в същото време се наслаждавате на уют и топлина, идентични с тези, създадени от изгарянето на дърва. Едно от най-важните предимства на пелетните котли е изключително високата им ефективност (80-97%), както и високата степен на автоматизация (чрез вградени процесорни контролери), позволяваща различна степен на автономност на работата. Безспорните предимства на пелетните котли ги прави предпочитан избор за отопление на вашето жилище или бизнес сграда. Днес на пазара се предлага голямо многообразие от инсталации на различни производители, модели, мощности, функционалност и цени.

При покупката на пелетен котел първо трябва да се убедите, че разполагате с подходящо отделно помещение, в което да се монтира оборудването. Обикновено това е приземен етаж, мазе или  сутерен. Освен това Ви е необходимо да подсигурите място за съхраняването  на нужното Ви количество гориво (пелети) в сухо помещение.

За какво да внимаваме при изобра на котел на пелети

При избора на котел на пелети основните фактори, на които трябва да се обърне внимание са:

  1. Цена - дългосрочна инвестиция, която се изплаща в рамките на два до три отоплителни сезона;
  2. Отоплителна мощност – в зависимост от Вашите нужди се предлагат различни модели, подходящи за отопление както на малки апатаменти, така и на големи сгради и търговски обекти;
  3. Производител – добре е това да е доказан производител със защитени стандарти за качество, ефективност, безопасност и размер на вредни емисии;
  4. Разход на пелети – зависи не само от количеството на използваното гориво, но и от качеството на пелетите – състав, калоричност, влажност;
  5. Степен на автоматизация - автоматично подаване на горивото от бункера, запалване и спиране на горелката, вградена система за самопочистване и висока степен на автономност, които осигурават лесно използване и проста поддръжка. Уредът работи самостоятелно като е достатъчно зареждането с пелети веднъж на няколко дни в зависимост от размера на бункера. Разбира се може да изберете и механизиран котел, който се отличава с компактност, прост дизайн и висока надеждност. Тук почистването на топлообменника и контейнера за пепел е ръчно, но процедурата е проста и отнема малко време;
  6. Програмиране - позволява да се поддържа постоянна температура, контрол и регулиране на температурата на радиаторите чрез настройка на седмичен и дневен таймер с програми за горене по предварително зададени параметри;
  7. WI-FI модул – позволява да контролирате уредите от всяко място на света и по всяко време чрез специализираното приложение на Вашия смартфон.

Кои са най-добрите марки за котли на пелети

Сръбските пелетни котли AlfaPlam се характеризират с много нисък разход на гориво и възможност за отопление на помещения до 370 m2. Моделите, които Ви предлага нашата компания BalkanEnergy са оборудвани с контролен панел и интелигентно устройство за управление Micronova, управление на помпа за централно отопление, седмичен програматор. В системите са включени и бункер за пелети, циркулационна помпа, имат защита от прегряване и температурен сензор за изгорелите газове.

Българската марка BURNiT Ви предлага модели, оборудвани с контролен панел, седмичен програматор и възможност за включване на Wi-Fi модул за управление чрез мобилно приложение за Android или iOS. Моделите от серията Pell Easy са с мощност от 18kW и 29kW и разполагат с микропроцесорно управление, интегрирана горелка за пелети, бункер за гориво и циркулационна помпа.

В последните години BURNiT предлага на пазара и специално разработена система, която съчетава в себе си предимствата на пелетния котел с традиционното отопление на твърдо гориво. Това решение включва котел на твърдо гориво, пелетна горелка и бункер за пелети и работи еднакво ефективно както с пелети, така и с дърва, дъвресни брикети и въглища. В зависимост от Вашите нужди може да изберете котел с мощност от 20 до 110 KW, което е отличен избор за отопление на средни и големи жилища, както и на бизнес и индустриални сгради. Предимствата на на тази система са нисък разход на гориво, достъпна цена, изключителна сигурност и дълъг експлоатационен срок, което ги прави препочитан избор не само в България, но и в Европа.

На сайта на BalkanEnergy може да видите разнообразие от пелетни котли и на македонската марка EcoSpar, които са с мощност от 12 kW до 42kW и са подходящи за отопление на помещения с  площ от 100 до 350m². Предлагат се в три стандартни цвята – червен металик, бордо и бежов, както и възможност за избор на допълнителни 12 специални цвята, съобразявайки се с Вашия интериор и предпочитания.

От къде можем да поръчаме пелетни котли

BalkanEnergy Ви предлага широка гама от модели на най-добрите и водещи марки в бранша: AlfaPlam, BURNiT и Eco Spar.

Вижте повече като кликнете върху снимките:

  

Може да ги закупите и на изплащане чрез лизингови схеми на компаниите, предлагащи стоков кредит - UniCredit Consumer Financing, TBI Bank и BNP Paribas Personal Finance. Кандидатстването е онлайн на нашия сайт, като е максимално улеснено и бързо. Ако имате въпроси не се колебайте да се свържете с нас чрез сайта ни или ни позвънете на телефон ☎ 0745-99114.