Соларните панели са уреди за преобразуване на слънчевата радиация в топлинна енергия за загряване на водата. Слънчевите колектори работят целогодишно, като използват не само директното слънцегреене, но и дифузвното лъчение (при ооблачни дни). През зимата, когато енергията не е достатъчна за загряване на водата, системата се нуждае от от конвенционален източник на енергия като електрически нагревател или котел. Всяка една соларна система се състои от следните основни компоненти:

  • Соларни панели (колектори), които могат да бъдат следните видове: плоски, вакуумно тръбни или термосифони;
  • Циркулациона система, в соято се включват помпата и тръбите, в които се движи течността;
  • Система за контрол, която представлява модул за регулиране и предпазване от прегряване;
  • Бойлер, в който чрез серпентина се осъществява топлообмен между течността в системата и водата, използвана за битови нужди.

Едно от най-важните условия за правилното функциониране и ефективната работа на една соларна система е нейният монтаж. Вакуумните слънчеви панели трябва да бъдат монтирани на място с голямо слънцегреене през светлата част на деня. Идеалната ориентация на слънчевите колектори е в посока юг, с което ще се постигне максимално огряване на панелите през целия ден, т.е имаме най-ефективно използване на капацитета на слънчевите лъчи. Разбира се, при избор на място за монтаж трябва да се прецени дали в близост има дървета или сгради, които могат да засенчат колектора и той да не работи пълноценно през цялото време. При такива ситуации ориентацията на панелите може да бъде югоизток или югозапад. Оптималният ъгъл, под който трябва да се монтират панелите е 40-45° спрямо хоризонталната равнина. Този наклон осигурява максимално загряване на водата във вакуумните тръби.

Обикновено монтажът на соларните панели е върху покривната конструкция, но ако системата е под налягане, монтажът може да се извърши и директно върху земята, в близост до вашия дом. Панелите може да се монтират и на страничините стени на сградата, както и върху балкони и тераси. От съществено значение също е и големината на бойлера и мястото където ще бъде монтиран.

Най-често срещаният начин за монтаж на соларни панели е върху керемидения покрив на сградата. В нашата страна масово покривите на жилищните сгради са наклонени. Стойката на колекторите се изработва, съобразявайки се с формата на покрива, трябва да бъде достатъчно здрава, да не нарушава целостта на покрива и да е закрепена здраво за греди, плочи или други покривни елементи. Монтажът може да бъде:

  • директно върху покрива. Това се осъществява чрез планки, но най-важното е здравината и стабилността на конструкцията, така че да издържи на всякакви атмосферни условия – тежък сняг, бури и ветрове, значителни амплитудни колебания в температурите;
  • вграден в покрива. Тук имаме интегриране на колекторите, които се полагат в специални „легла“ и се фиксират здраво с крепежни елементи. Тази конструкция е по-защитена, а на пазара се предлагат варианти с различни размери.

При монтаж върху плосък покрив, панелите се фиксират с помощта на стойка под ъгъл, който е подходящ за оптимално слънцегреене. Този тип монтаж може да се използва и при свободно стояща конструкция, която да е поставена на двора, в градината или на друго място върху земята, където няма сянка от сгради или от корони на дървета. В този случаи единствената опасност е възможност от кражби или счупване от извършване на разнороздни дейности в близост.

При монтаж върху метален покрив се използват специални монтажни стелажи, върху които се нареждат панелите и се фиксират чрез винтове за самонатягане и специални скоби, за които е важно да бъдат добре запечатани след монтажа.

Ние, от BalkanEnergy Ви предлагаме слънчеви колектори и соларни системи на марката Sunsystem, с които може да се запознаете на нашия сайт или директно в магазина на фирмата.

Тук ще откриете нашите модели соларни системи(кликнете върху снимките за повече детайли):

        

BalkanEnergy разполага с екип от професионалисти, които ще Ви предложат варианти, съобразени с вашите изисквания и подходящи за вашите нужди. Предлагаме и варианти на изплащане чрез лизингова схема с компании, предлагащи стокови кредити. При въпроси не се колебайте да ни потърсите на нашият сайт или на телефон ☎ 0745-99114.