Инсталирането на отоплителна система у дома е важен етап от преустройството на жилището. Основната цел е да се постигне добро съотношение между икономия на разходите и високо естетическо и функционално удоволствие за потребителя. Правилният избор на подходящ уред за целта почива на редица изисквания и обстоятелства, които ние сами определяме преди покупка.

Всяко едно решение има своите предимства и недостатъци, с които следва да се запознаем предварително. Така ще можем да решим по-лесно какво да вземем, така че жилищното отопление да бъде ефективно, евтино и с подходящи функции и естетическите качества. В BalkanEnergy.BG ще откриете котли и камини на пелети с най-високо качество, които предлагаме и на изплащане. Преди обаче да вземете решение, нека първо се запознаем с разликите между двата топлообменника и техните характеристики. 

Какви са разликите между камина и котел на пелети

Камината на пелети и котелът се свързват основно с икономия на разходи, но в същото време имат и доста различия помежду си. Нека се спрем по-подробно на тях и разберем с какви функционални и технически характеристики могат да се опишат:

  • Котелът има по-добра изолация и е с по-голяма отоплителна мощност. За разлика от другите си аналози си на пелети, те са подходящи за обширни помещения, могат да реализират високотемпературен обхват, а поддръжката им е сравнително лесна;
  • Камините на пелети се използват предимно за малки площи, като например апартаменти, ресторанти и други помещения, където се търси топлинна ефективност и икономия на разходите. Предлагат се с различни мощности, имат автономен принцип на работа и могат да се използват с водна риза. Дизайнът им е стилен и актуален, което е в плюс за интериора;
  • Монтажът на котел на пелети се извършва в специално отредено за целта отделение и се свързва с комин и други изходни точки. Пелетната камина на свой ред има доста по-опростена инсталация, като тя може да се постави буквално навсякъде и без особени затруднения. Разликите при монтажните дейности на двата вида топлообменника са съществени, като същото би могло да се каже и за техния демонтаж;
  • Друга важна подробност е естетическото удоволствие, което единият и другият уред носят за потребителя. За никого няма да е изненада, че камината на пелети е далеч по-естетическия вариант на отоплението на твърдо гориво в сравнение с котелната печка. Тук дори няма място за сравнение.

Интересен факт е, че и двете решения се свързват с автоматизиран принцип на работа, който е сериозно предимство основно за котлите, защото погрешно се приемат като по-остаряло решение. Съвременните програми за управление на системите отменят необходимостта от постоянно пренастройване на уреда, а това респективно улеснява значително работата на потребителя.

Кога е препоръчително да изберем котел на пелети

Можете да заложите на котел на пелети, ако разполагате със свободно помещение, в което да инсталирате котела. Не забравяйте, че той е подходящ за отопление на цели етажи и големи пространства като цяло. В най-общия смисъл, този топлообменник има не толкова естетически принос, колкото функционален. Финансово изгодно решение са за търговски и жилищни помещения, индустриални и офис сгради, защото се отличават с минимални експлоатационни разходи, които е в полза на бизнеса и не само.

Кога е препоръчително да изберем камина на пелети

Добре е да го направим, когато живеем в апартамент, и освен ниски разходи за ток, търсим и допълнителна естетика, за да бъде удоволствието от използването на отопление през зимата пълно. Пелетните камини са препоръчителни за малки жилища, защото са мобилни могат да бъдат монтирани, където пожелаем. Притежават автономност, управлението им е автоматично, а приносът им за цялостната обстановка е забележителен.