Барбекю е уред за специфично приготвяне на месо и зеленчуци чрез опушване и бавно изпичане. С това понятие се означава и храната, изпечена по този начин.

Приготвяне на храна чрез използване на огън е един от най-древните начини за готвене. Терминът барбекю произхожда от Хаити и започва да се използва от испанците още по времето на Колумб. Означава „свещенна клада” и представлява дървена плоскост, поставена на определено разстояние над огъня, за да се предотврати бързото изгаряне на месото. Храната се е изпичала в дупка в земята, покрита с листа. Днес барбекюто е не само термин, свързан с начина на приготвяне на храна, но е и важна част от културата на много страни като средство за социален контакт. Приготвянето на барбекю е истински ритуал при организиране на семейни сбирки, срещи с приятели, както и специални събития и събори, провеждани на открито, на които присъстват много хора.

Кои са основните видове

  1. Барбекю на въглища. За гориво се използват дървени въглища или брикети, които се разпалват предварително и се изчаква определено време за да достигнат идеалната за печене температура. Уредите са отличават с компактни размери и могат да се използват на различни места - в градината, на балкона и при организиране на пикник или излет на открито. Получената храна е с отлично качество, опушен вкус и дървесен аромат. От особено значение е качеството на дървените въглища, от което зависи продължителността и температурата на горене, както и традиционният мирис на опушено дърво. Производителите предлагат различни размери на уреда, като изборът зависи от това колко често и в какви количества храна ще приготвяте. На пазара се предлагат и модели с капак и различни вентилационни отвори (клапи), които служат за регулиране на количеството въздух и контрол върху температурата и силата на огъня. Разновидност на барбекю на дървени въглища е зидано барбекю, което е снабдено с комин за теглене на пушека. Изгражда се върху подравнена бетонирана площадка, а вътрешната част и комина са от огнеупорни тухли. Мобилното метално барбекю (от неръждаема стомана или чугун) е също много добро решение за градински уред;
  2. Газово барбекю. Като източник на гориво може да се използват газови бутилки с пропан или природен газ. Печенето се осъществява чрез дюзи, като качествените модели имат 2 или повече дюзи. При газовото барбекю нагряването е много по-бързо в сравнение с традиционните уреди на дървени въглища, а контролът върху температурата е много по-лесен. Газовите барбекюта се предлагат в много широк диапазон от размери вариращи от малки (единични) за нуждите на едно домакинство до изключително големи, за обслужване на ресторанти. Много популярни са и моделите с допълнителни странични газови котлони, чевермета или вградени смоукъри (за опушване на месото). При избор на газово барбекю много важен елемент е срокът на годност на газовата горелка. Качествените горелки имат експлоатационен срок до 15 г. и са изработени от неръждаема стомана с по-голяма дебелина. Новост са керамични инфрачервени горелки, които са чудесни за запичане и карамелизиране на храната, но са по-податливи на термичен шок и счупване;
  3. Електрическо барбекю. Захранва се с електрически ток като се използват специални нагряващи плочи. Електрическите барбекюта намират приложение както за вътрешна употреба (на закрито), така и за външна употреба (на открито), но мощността им е по-слаба в сравнение с тези на въглища или газ. Повечето електрически барбекюта са с много компактни размери и се предпочитат от малки домакинства за готвене у дома - в кухнята или на остъклен балкон, където е необходимо и спазването на определени противопожарни норми. Задължително е над уреда да има добра вентилация и след готвене да се проветрява. Повърхността на уреда трябва да е от незалепващо покритие, а моделите с капак осигуряват контрол върху темепратурата и предотвратяват пръскането с мазнина. Съвременните уреди са с проста, олекотена конструкция и имат термостат за регулиране на температурата.

На кое да обърнем внимание при изобра

При избор на барбекю е добре да се направят и следните уточнения:

  • Барбекю със или без капак. За предпочитане са моделите с капак, при които печенето се осъществява при затворен капак, като по този начин се контролират температурата и топлината. Капакът предпазва от пръскане на мазнина и пушек извън уреда. Пушекът остава вътре под капака, а това придава неповторим опушен аромат на храната.

     Кликнете на снимката, за да разгледате нашето предложение за модел с капак:

 

  • Преносимо или стационарно барбекю. Моделите преносимо барбекю обикновено са на колелца и са изключително удобни за готвене както у дома, така и на вилата или след природата. Те са с компактни размери до 4 кг, а за гориво се използват дървени въглища.

     Преоткрийте тук нашите актуални модели преносими бербекюта.

 

Повечето барбекюта се предлагат с широк набор от допълнителни функции и екстри, които могат да Ви помогнат за по-лесно и ефективно готвене. Това могат да са допълнителни плотове, няколко зони на печене (индиректен метод за печене), незалепващо покритие на скарата, сменяеми крачета (колелца) и множество допълнителни аксесоари като нож, лопатка, вилица и шишове за печене. 

Независимо от това, какво барбекю ще изберете, готвенето сред природата, ароматът на естествено приготвена и сочна скара ще Ви донесе едно приятно изживяване и почивка от напрегнатото ежедневие.

Вижте още аксесоари за барбекю.