Ако сте решили да отоплявате дома си с твърдо гориво, е полезно да се запознаете с някои детайли при изграждането на подоходящото за целта съоръжение. Без значение дали сте се планирали поставяне на котел, готварска печка на дърва или на камина с пелети у дома, е важно да се заложи на ефективна димоотводна система с правилно монтиране. С нейна помощ ще се осъществи правилното извеждане на дима и отделените газове, като така се подобрява и горивния процес. 

За какво служат кюнците?

За създаването на димоотводна система е нужно да се извърши поставяне на кюнци, които представляват тръби от метал, налични на пазара с твърд и с гъвкав дизайн. Тяхното присъствие е наложително, за да се обособи канал, служещ за отвеждането на отпадъчните газове в резултат на работата на камината или котела. 

Ако не присъства инсталация за отвеждане на дима, уреда на твърдо гориво няма да може да работи, което прави присъствието му в дома ни безпредметно. Тя отговаря за безопасността, наличието на свеж въздух в помещението и за високото на ниво на комфорт. Основната тръба в цялата тази структура се нарича кюнец.

Монтирането на димоотводи е изключително важен детайл от изгражднето на димоотводна система. От тяхното качество, правилно поставяне и дизайн зависи оптималното извеждане на дима, докато камината на дърпа или печката на пелети е в работен режим. Препоръчително е изборът на този елемент да бъде подчинен качеството на кюнеца, който се изработва от материали като алуминий, инокс, емайлирана стомана и от други метали, характеризиращи се е с добро топлоотдаване.

Разгледайте - димоотводи от инокс и димоотводи от емайлирана стомана.

Какви видове съществуват?

Много хора не са се сблъсквали с монтиране на кюнци, което превръща избирането и поставянето им в сложна задача. За да е покупката им успешна, е нужно да се запознаете с това в какви разновидности се предлагат, с след това да вземете и информирано решение. Конците се делят на няколко вида според диаметъра на тръбата, материалите за изработка, начина им на поставяне – прави, гъвкави, тройник и коляно. Повече за всеки вид:

  • гъвкавите конци са с гофриран дизайн и са подходящи за монтиране не само на печки на твърдо гориво, но и за аспириращи инсталации – отличават се с висока манипулативност, а поставянето им е безпроблемно, защото се свързват с комина без наличието на допълнителни елементи. Като минус се определя ниската им устойчивост на много високи температури, което ги прави неподходящи за монтиране при използване на газ или твърдо гориво;

гъвкави-димоотводи

  • правите модели димоотводи са сред най-често използваните, тъй като се отличават с отлична здравина, а и се изработват от материали като стомана, инокс и др. Обичайно се предлагат в стандартни дължини от един метър, но могат да се открият и в по-големи размери. С тях отоплителният процес е максимално ефективен, а надеждността им ги класира като топ решение за всяко домакинство. Монтирането им отново е лесно, което допълнително повишава тяхната популярност;

  • тип “коляно” и тройници – задачата на тройника е да осъществява регулиране на създалия се конденз, който се получава при изгарянето на газовете. Моделите тип “коляно” на свой ред имат свързваща роля, а поставянето им цели още да променят и пътя на циркулиращия в комина дим. Този вид кюнци се предлагат с различен ъгъл на извивката, като при монтирането им е добре да не се поставят повече от три броя в една отоплителна система.

От BalkanEnergy.BG напомняме, че отоплението с твърдо гориво става все по-предпочитано за къщи и апартаменти. Монтирането на камина, котел или готварска печка на дърва осигурява отлично отопляване на помещенията и в най-студените дни, което е придружено от оптимизирани сметки за ток и уют през зимата. За да е насладата от нейното поставяне в жилището максимална, е необходимо да се помисли за всеки детайл, в това число и за интегрирането на качествени димоотводи с висока издръжливост.

Как се избират?

Кюнците се наричат още и “димоотводи”. Те са силно необходими за всяка димоотводна система, защото изгорелите газове не могат да бъдат изведени в атмосферата самостоятелна. За целта е нужно монтирането на качествени кюнци, които допринасят и за по-качественото усвояване на използваното за камината или котела гориво. При избор на димоотвод с лесно поставяне е коректно да се позовем на принципи като нужните за свързването на печката с комина елементи, технически особености от рода на нивото на устойчивост, материалите за изработка и дебелината, степента на усвояване на топлината.

Откъде да купим?

Покупката и монтирането на кюнци е важен момент от обособяването на добре работеща отоплителна система на твърдо гориво. Преди да се премине към нейното коректно поставяне в жилището, е важно да се формират правилни критерии за избор и да се заложи на коректен търговец. От BalkanEnergy.BG предлагаме богата листа от димоотводи на изгодни цени и с оригинално качество, което гарантира тяхната ефективност и здравина. При нас ще откриете още и шапки за комини, топлообменници за камини, както и готови комплекти от няколко елемента за ваше улеснение.