Газовите барбекюта са предпочитан избор на потребителите поради липсата на ограничения за видовете ястия, които може да се приготвят с тях. Освен стандартната скара на тях може да се приготвят гриловани зеленчуци, пици, тестени изделия, десерти, а оборудването със страничен котлон ви позволява да сготвите почти всяка любима ваша храна. По този начин газовото барбекю се превръща в една прекрасна лятна кухня на открито. Мобилността на моделите, които са снабдени с колелца Ви позволява да поставите газовото барбекю на всяко удобно за вас място – за излет сред природата, в градината, на вилата или дори на балкона.

Безспорни са предимствата на газовите барбекюта. При тях храната се изпича много по-бързо и лесно, поради мигновеното им загряване. Имате възможност за регулиране на температурата, лесно почистване и отсъствие на големи количества пушек и липса на вредни пари.

На какво трябва да обърнем внимание при покупката на газово барбекю

  1. цена. Безспорно цената е определящ фактор и затова най-напред трябва да решите каква сума ще отделите за своята покупка. Ценовият диапазон тук е много голям (от 80 лв. до 2000 лв. и повече) и разбира се е ясно, че няма как да закупите евтино барбекю, но с качествени и скъпи материали.
  2. вид гориво - пропан или природен газ. Най-масовите и предпочитани модели работят с пропан и се зареждат с газови бутилки с различна вместимост. По този начин газовото барбекю може да се използва навсякъде, за разлика от моделите с природен газ, които са обвързани с газовата преносна мрежа.
  3. материал. Основното тяло на уреда обикновено се изработва от алуминий, чугун, ламарина или неръждаема стомана. Професионалните и качествени уреди се изработват от неръждаема стомана, която е и най-скъпа. Определящи за цената и качеството на материала са неговата дебелина, както и здравината на сглобките. От важно значение е да се обърне внимание на грила – дали изцяло е изработен от неръждаема стомана или само части от него. За съжаление има производители, които предлагат модели от ниска проба „неръждаема” стомана, с боядисани носещи части, които след време ръждясват. Затова преценете добре материала като огледате целия грил и видите цялостното му сглобяване. Трябва да обърнете внимание и на материала на горелките, както и тяхната гаранция. В крайна сметка ако сте решили да вложите пари в качествен материал, трябва да сте сигурни, че получавате адекватно решение.
  4. размер. Газовите барбекюта се предлагат във всякакви форми и размери – от компактни, малки и преносими, до големи и професионални модели. За правилния избор на модел, който е нужен за вас е необходимо да уточните какво ще печете на него, колко често ще го използвате и за колко души ще приготвяте храна, като тук масовите модели покриват нуждите от 3 до 30 души. По този начин ще определите необходимия ви размер, като трябва да се има в предвид, че някои от уредите са оборудвани и с горна скара, на която допълнително може да се пекат различни продукти. В зависимост от мястото, на което ще поставите вашето барбекю, ще прецените дали ви е нужен подвижен или стационарен уред.
  5. топлинна енергия. Определящо при вашия избор на газово барбекю е и мощността на горелката. Добре е да знаете, че по-високите киловати не винаги означават по-голямо количество произведена топлина. Измереното количество топлинна енергия зависи не само от произведената топлина, но и от размера на уреда, както и от това колко добре се поддържа и разпределя тази топлина.
  6. Функции и оборудване. Различните производители предлагат разнообразни модели с широка гама от допълнителни аксесоари. Освен това при избор на домашно барбекю трябва да решите кои полезни функции и аксесоари са Ви необходими:
  • капак - моделите с капак са предпочитани, поради това че капакът не само предпазва от пръскане на мазнина, задържа топлината и пушека, но и при стоене на открито защитава уреда от слънчеви лъчи, дъжд и и сняг. Препоръчваме Ви моделите с вграден термометър, който показва температурата на печене във всеки момент;
  • допълнителен страничен котлон;
  • кутия за опушване (смоукър) - позволява на храната да добие опушен вкус и мирис както при печене на дървени въглища;
  • чеверме (допълнителен шиш);
  • брой на горелките (в масовите модели обикновено са от 2 до 4) - повечето на брой дюзи ви дават по-добър контрол и разпределение на топлината;
  • контрол и запалване - препоръчваме ви да се спрете на модели с лесен за управление контрол от ниска към висока температура. Запалването може да бъде електронно (чрез искра от батерия) или пиезо запалване (чрез бутон);
  • готвене на нива - някои от моделите имат и втора зона за индиректно готвене, която позволява по-бавно изпичане и запазване на сочността на продуктите - двете зони за готвене Ви дават възможност за едновременно приготвяне на различни типове храни;
  • колелца - повечето големи свободностоящи барбекюта имат допълнителни колелца за по-бързо преместване на уреда;

Разбира се съществуват и комбинирани модели, при които освен на газ пропан-бутан имат опция за работа с природен газ или на дървени въглища чрез допълнителна тава под скарата, в която се поставят въглищата.

Качествените модели на газови барбекюта се отличават със стабилност на конструкцията, бързо сглобяване, лесна поддръжка и дълъг живот.

Ние от BalkanEnergy Ви предлагаме да се запознаете с различните модели газови барбекюта, налични в нашия онлайн магазин(кликнете върху снимката за повече информация):

Вижте още: