Още преди началото на зимния сезон започваме да обмисляме начините за отопление на жилището и внасянето на евентуални промени. С цел редуциране на сметките за ток, насочваме вниманието си към камината с твърдо гориво, която може да функционира и с водна риза. От BalkanEnergy споделят, че това е един от най-бюджетните, но в същото време и ефективни варианти да поканим топлината в дома си, като печката на дърва може да бъде купена и на изплащане.  

Какъв е разходът при отопление с печка на дърва

В съвременния си вариант тя е икономична и ефективна, изглежда модерно и стилно, но водещото си остава приносът й за по-ниските сметки за ток в рамките на отоплителния период. За да се решим да купим печка на дърва, трябва да знаем и с какви разходи се свързва нейната употреба и поддръжка. А именно: 

  • водещите фактори, определящи крайната сума, са няколко - избраната дървесина и нейната влажност, големината на помещението, топлинната мощност на печката и начинът и на работа (с водна риза или суха);
  • себестойността на този икономичен и ефективен уред е също важна подробност - тя е първоначалното вложение и не дава отражение в дългосрочен план. Цената се определя от това дали печката на дърва е малка или голяма, какъв е нейният дизайн и др.; 
  • обемът на дървата за огрев на база 1kW енергия зависи от степента на влажност, съдържаща се в трупчетата - колкото по-голямата е тя, толкова по-голямо количество суровина ще ви е необходима, за да можете да отоплите жилището. При избора на ефективна камина е добре да запомнете простото уравнение, че за 10 квадратни метра площ е нужна 1kW топлинна енергия, като средната сезонна норма е 0,5 kW. Или по-ясно казано - ако да речем домът ви е с площ от 100 квадратни метра, то в случая разходът ще е 5 kWh - доста икономично.  

Гореизложената информация би ви била от огромна полза, когато дойде време да купите икономична и ефективна камина с дърва, с която да разрешите веднъж завинаги проблема с високите сметки за ток. Изберете я с оглед на детайли като максимален капацитет на горивното отделение, енергиен клас, начин на работа (конвекция или водна риза), долна част на печката (ниша и с крака), вид облицовка и др. 

Струва ли си да изберем този вид отопление

Печката с дърва отдавна не е компонент, който се използва предимно в къщата на село. Причините за промяната в нейния статут са следните: 

  • поради това, че е изключително ефективен и икономичен начин за отопление, тя се е превърнала в основен източник на топлина и в градските жилища - модерна, приятна за използване и лесна за поддръжка, камината е пръв избор за голям процент от хората, които искат да комбинират полезното с приятното;
  • с подобен ефективен уред вкъщи, обстановката ще е романтична, приютяваща и комфортна - наред с финансовите ползи, камините се открояват и с въздействието си върху пълноценната ни релаксация вечер след работа; 
  • разходите за дървесина са далеч по-малки от тези за ток, нафта или газ. Сама по себе и това е достатъчна причина, за да заложите изключително на икономична камина и да се уверите в нейните категорични ползи;  
  • лесна употреба - много хора свързват печката на дърва с мръсотия и хамалогия, защото постоянно трябва да се следи дали е празно или дали няма нужда поставим още горивен материал. Истината е, че няма нищо сложно в нейната употреба, а с времето това се превръща дори в приятен навик.  

Марки като Prity, Alfa-Plam, Plamen и Zvezda предлагана купувачите едни от най-икономичните, красивите и ефективни камини с дърва, които по желание можете да купите и на изплащане.  

От къде можем да поръчаме онлайн

Печката на дърва е не само икономична, но и доста практична. Тя прави домашната обстановка още по-уютна, както и е чудесен интериорен компонент, повишаващ естетиката. Изберете я от BalkanEnergy и не правете компромиси с комфорта си през зимата.