Отоплението на газ се счита за един от най-икономичните методи за поддържане на благоприятна температура у дома през студените месеци от годината. Идеята да инсталираме газов котел с подходящ към него димоотвод е чудесна, стига да сме добре запознати с всички особености на системата, нейната регулярна поддръжка и разходите за консумативи, които трябва да посрещнем.

Освен с размера на стартовата инвестиция, е нужно да сме информирани и за регламентираните правила за експлоатацията на подобна отоплителна технология, която е енергийно ефективна, но и доста отговорно притежание. Именно това изостря вниманието на потребителите към употребата на газов котел, който не би могъл да функционира, ако не е налице качествен димоотвод за ефективното отвеждане на всички димни газове.

Какво е характерното за димоотводите за газови котли

Задължително условие е да се придържаме към установените правила за работа с газовия котел и прилежащия димоотвод. От това зависи не само микроклимата у дома, но и здравето на обитателите, а в някои случаи дори и техния живот. При факта, че крайният продукт по време на горивния процес е въглеродният двуокис, инсталацията на хубав комин е крайно наложителна, за да следва циркулацията на димните газове правилната посока. 

Ако не разполагаме с подходяща димна тръба, или настоящата е вече твърде стара и негодна, трябва да се заемем със смяната на този ключов компонент час по-скоро. Изграждането на димоотвод за газов котел се извършва в рамките на постановените регламенти, за да се избегнат проблеми с различен характер. Специфичното за този вид комини е тяхната устойчива и надеждна изработка, която почива на високото качество на използваните материали.

Кюнците за газов котел са специално пригодени са за подобен вид отопление, при което отпадъчните продукти имат ниска температура (около 150 градуса), но отново се наблюдава пожароустойчивост на тръбата и нейната издръжливост на редица външни фактори. Подходящият избор на комин може да се опише със следните няколко думи - минимален риск за поява на сажди по стените на цилиндъра, коректно отстраняване на димните газове и осигуряване на добро сцепление по време на монтаж.

Как да изберем подходящ модел

Ако сградата е нова, поставянето на димоотвод за газов котел е заложено в проекта, но ако става дума за старо жилище, ще се наложат някои реконструкции. Това следва да се вземе под внимание и при избора на подходящ модел, който да отговаря на персоналните технически особености на печката, както и на някои други точки, като например видовете димоотводи за газов котел. Нека се запознаем с тях отблизо:

  • Коаксиални - високоефективни, модерни, по-скъпи, но и по-качествени. Дизайнът на този вид комини включва комбинация от няколко тръби, които са вградени една в друга. Ролята на външната е да подава въздух, а тази на вътрешната е да изхвърля газовете;
  • Тухлени - конструкцията им е масивна, имат добро сцепление, но като минус се определя по-високото им тегло и по-ниската им трайност. Това решение изисква редовно почистване, за да може системата да функционира. Трябва да се следи за възникването на обратна тяга, която ще възпрепятства процеса горивния процес;
  • С азбесто-циментови тръби - това е едно сравнително по-рядко решение, което се свързва и се немалко минуси. Конструкцията в случая е много тежка, а рискът от прегряване е съществен. Като плюс може да се отбележи стабилността на системата и нейното евтино обслужване.

При проектирането на димен канал се взимат под напречното сечение, управлението на конденза, секционната форма на конструкцията, както и подробности като первази, завои и прочее. Нужно е да се осъществи правилна тръбна връзка (наклонът на коляното), както и да се определи възможно най-подходящото местоположение на димоотвода за газов котел. Качеството на комина е също водещо - марки като Bosch, и Viessmann могат да го предложат, а в BalkanEnergy ще откриете и изгодни цени.