В нашите географски ширини продължителността на летния сезон не е много голяма. Освен това през нощта и при облачно време водата в басейните значително се охлажда. Използването на традиционно затопляне на водата чрез нагреватели е много скъпо. Затова термопомпите се оказаха изключително ефективен метод за отопление на всякакъв вид басейни. Въпреки високата си първоначална инвестиция отоплението на басейн с термопомпа ще възвърне разходите си приблизително за една година в сравнение с цената за затопляне на водата с обикновен електрически нагревател. Това е показател за икономичността и ефективността на тези помпи, които изразходват само 20% електрическа енергия, а останалите 80% са енергия от околната среда.

Термопомпите имат вградени контролни панели, с които се осъществява мониторинг, контрол и управление на предварително зададени параметри. Те работят безотказно при различни климатични условия. В зависимост от най-ниската температура при която работят, те могат да се използват сезонно или целогодишно.

Термопомпите са климатични машини, които при работата си използват енергията от природни източници и я превръщат в топлина . Системата е изградена от топлообменник, компресор, изпарител и хладилен агент (фреон), който пренася топлината при промяна на агрегатното си състояние .

 

В зависимост от използваната енергия на околната среда, термопомпите могат да бъдат три основни вида: вода – вода, земя – вода и въздух – вода.

За инсталацията на система, която използва подпочвена вода са необходими хоризонталнo или вертикално монтирани тръби на дълбочина около 2 до 3 метра, където почвата не замръзва. Този тип помпи, наричани още хидротермални използват целогодишно постоянен топлинен източник, т.к температурата на подпочвените води у нас е между 8 и 12 ºС и почти не се променя. Това определя и високата ефективността на тези системи.

Геотермалните помпи тип земя – вода използват слънчевата радиация , която прониква в горните слоеве на почвата. Те изискват сондаж, а също така и мрежа от тръбопроводи, като колкото е по-голяма дължината на тръбите, толкова по-голяма мощност осигурява топлообменика.

Най-лесни за използване и без необходимост от сложна инсталация на тръбопроводи са термопомпите въздух – вода, които функционират на принципа на хладилните инсталации. Характеризират се с ниска цена, ниски разходи за потреблени ена енергия, лесно обслужване и монтаж, но са по-малко ефективни. Това се дължи на факта, че този тип терпомомпи използват топлинната енергия на въздуха и зависят от температурата на околната среда. Основните показатели, които определят избора на термопомпа тип въздух – вода са:

- място, на което ще се монтира: дали е сенчесто или целодневно огрято от слънце;

- средна температура на въздуха за периода, през който ще се използва;

- обем на басейна, който ще се отоплява;

- местоположение на басейна: външен или вътрешен

Когато се прави сравнение между различните модели, с цел да се избере най-ефективната термопомпа за конкретния случай е необходимо да се обърне внимание на следните основни характеристики:

- отдавана (отоплителна) мощност: показва количеството енергия, което термопомпата отдава на водата в басейна и се измерва в kW;

- коефициент на полезно действие (КПД): показва отношението между отдадената в басейна топлинна енергия и изразходената електрическа енергия за затоплянето му. Той зависи от температурата на водата в басейна, температурата на околната среда и влажността на въздуха.

Стойностите на тези показатели се измерват при еднакви условия и е прието това да са температура на въздуха 15 °C и температура на водата 24 °C.

Не на последно място при избор на термопомпи за басейн трябва да се обърне внимание и на шума и на какво разстояние е измерен – непосредствено до помпата или на 10 м. от нея.

Кликнете върху снимките, за да разгледате актуалните ни предложения за Вас: