Басейнът е предпочитано удоволствие и забавление, което за съжаление изисква огромен разход на енергия. Използването на електричество, дизел или твърдо гориво за затопляне на водата е свързано със значителни финансови разходи. Затова улавянето, концентрирането и насочването на енергията от Слънцето с цел подгряване на водата и осигуряване на подходящи условия за къпане на открито е едно съвременно ефективно и икономично решение.

Какво представлява соларният панел за басейн

Соларният панел е устройство, което събира слънчевите лъчи и ги превръща в топлина, необходима за затопляне на басейна, повишавайки температурата на водата с до 10 °C. Соларния панел ефективно поглъща радиацията от Слънцето и я насочва към топлоносителя, който чрез топлообменник я предава на непрекъснато циркулиращият воден поток. Най-ефективните соларни панели са вакуумните /вакуумно-тръбни/, които работят и при значително по-ниски температури на околната среда и затова са предпочитани за отопление на басейни в нашите географски ширини.

Какви са предимствата

Основните предимства на слънчевите колектори за басейни са изключително ниската цена на получената топлинна енергия, както и лесното обслужване и експлоатация на такава соларна система. Предлаганите на пазара соларни системи са скъпа първоначална инвестиция, но този разход е напълно оправдан с оглед на почти безплатната топлинна енергия, която се получава от соларните панели. След изплащането на разходите по изграждането на системата може да се смята, че потребяваната слънчева енергия е напълно безплатна.

Използването на слънчеви колектори за отопление на басейни е особено ефективно при увеличено слънцегреене и в светлите части на деня. През студените зимни сезони и при облачно време ефективността на системите рязко спада и затова е добре при лошо време и снеговалеж да има възможност за включване на допълнителин конвенционални източници на топлина. 

Кликнете върху снимките, за да видите нашите предложения за соларни системи: 

                  

Как се монтират

Монтажът на една такава система е малка по-труден и трябва да бъде извършен от специалист, поради необходимостта от специални тръбни връзки и конструкции за закрепване. Соларното отопление за басейни изисква много голяма площ с цел достигане на необходимата мощност за затопляне на водата. Затова при този тип системи, слънчевите колектори могат да се монтират на покрива, на специални стойки или директно върху повърхността на земята около водния обем.

Има ли други варианти

Друг ефективен метод за затопляне на вода в открити площи е използването на слънчеви абсорбери. Те представляват специална конструкция от черни на цвят повърхности, през които се осъществява директното протичане на водата от басейна. Обикновено са под формата на гофрирани тръби с голяма абсорбираща площ /слънце поглъщаща повърхност/ и голям коефициент на поглъщане на соларната енергия. Слънчевите абсорбери са изработени от материали, които не се влияят от хлора и другите химически вещества и препарати, използвани в басейните, имат много висока устойчивост на температурни разлики и всякакви атмосферни условия. Нямат метални части, не корозират и позволяват разнороден монтаж на всякакъв терен.

Има няколко варианта за монтаж на соларна система за затопляне на басейни.

  1. Слънчевият колектор е директно включен към помпата на басейна. Този метод е подходящ при денивелация между повърхността на водата и солларния панел не повече от 6 м. Когато температурата на водата е по-ниска от тази в колектора се отваря специален вентил и водата протича през тръбите, загрява се и и се връща отново в циркулационния кърг на системата;
  2. Слънчевият колектор е включен в циркулационния кръг на филтриращата система чрез самостоятелна, независимо работеща циркулационна помпа. Този начин на монтаж е предпочитан при разлика между височините на водната повърхност и соларния панел повече от 6 м;
  3. Слънчевият колектор е свързан в самостоятелен циркулационен кръг с отделна помпа и управление. Използва се при значително затруднен достъп до тръбите на филтриращата система. Водата се изпомпва в соларните панели чрез потопена в басейна тръба.

За определяне на мощността на соларната система и броя на соларните панели е необходимо предварително уточнение за обема на басейна, през кои месеци от годината ще се ползва и каква е желаната температура, която искаме да се постигне. Препоръчителната температура на водата за къпане е около 27-28 °C, като за рехабилитация и оздравителни процедури тя може да достигне и до 32 °C.