Алуминият е метал с редица специфични параметри, които обуславят основните предимства на алуминиевите радиатори. Висока пластичност, високо топлоотдаване при малки размери, устойчивост на корозия, ниско тегло и 100% възможност за рециклиране са основните технически характеристики на този метал, които го правят предпочитан конструктивен материал при изработката на отоплителни тела. Тези модели се налагат на европейския пазар още през 80-те години на миналия век. Тогава на пазара все още масово са се използвали старите чугунени видове, които са били с много дебели стени и освен голямото си тегло имат и по-лоши топлообменните характеристики. Затова алуминиевите видове много бързо се налагат на пазара не само поради безспорните си технически предимства, но и поради приятния си външен вид и достъпни цени.

Предимства на алуминиевите радиатори

  • висок топлообмен. Алуминиевите радиатори се характеризират с много добро топлопредаване, което се дължи на високия коефициентът на топлопроводност на алуминия (237 W/m*K). По този начин се оситурява бързо и цялостно прехвърляне на топлина от охлаждащата течност към помещението. Отличните топлоизолационни параметри го определят като водещ материал при производството на отоплителни тела.
  • ниска топлинна инерция. Ниската плътност на алуминия води до намаляване на топлинната инерция, която е показател за акумулиращите свойства на материалите. Това означава, че дори при относителни малки размери, алуминиевите радиатори имат много бърза реакция към промените в температурата на охлаждащата течност. Специалното разположение на секцииите позволява топлината да се съхранява и премества в необходимата посока с цел оптимално затопляне.
  • механична здравина. Те се характеризират с висок астепен на издържливост и издържат на налягане от 5 до 16 атмосфери.  На пазара се предлагат и промишлени модели, издържащи на налягане до 24 атмосфери. На европейския пазар се предпочитат алуминиеви радиатори, получени по метода на леене под налягане, при което се гарантира по-голяма здравина и издържливост на конструкцията.
  • лесен монтаж и инсталация. Компактните размери и ниското тегло улесняват транспорта и монтажа. С по-малко на брой ребра се постига по-голяма топлинна мощност, което означава че заемат и малко пространство от помещението, в което са монтирани. Теглото на една секция е максимум до 1,5 кг, а стандартният размер в дълбочина е 10см.
  • естетичен външен вид. За това допринасят специално нанесените прахови покрития в различни цветове, които запазват яркостта на цвета си за продължителен период от време. Алуминиевите радиатори се отличават с голямо разнообразие от форми и дизайнерски решения, които обуславят приятния им външен вид и модерен стил, който се съчетава с нтериора на всяко помещение.
  • контрол на температурата. Възможност за оборудване със специални клапани, с които се задава оптимална температура в помещението с цел пестене на енергия.
  • оптимална цена при максимална ефективност. В днешно време технологичния процес за производство на алуминиеви радиатори отнема по-малко време и енергия, без това да влияе на тяхната ефективност. Това се дължи на достъпните и непрекъснато развиваще се иновативни технологии, както и използването на високо технологично оборудване за производството им. Поевтиняване на стойността може да се получи и при използване на вторични суровини (рециклиран алуминий). Алуминиев радиатор, произведен от първични материал е по-траен, надежден и издържлив, но и цената му е по-висока
  • принципа на конвенционалното загряване, който се използва при тях, възпрепятства натрупването на прах между отделните секции.
  • дълъг експлоатационен срок. Дълготрайността зависи от масата и дебелината на профила, количеството и качеството на алуминия, който се използва за производството му. Средната продължителност на живота на един алуминиев радиатори се определя индивидуално от всеки производител, но е поне 20 години. Качествените европейски производители предлагат и 125 години гаранционно обслужване. 

Недостатъци на алуминиевите радиатори

  • Лошо качество на топлоносителя (зависимост от нивото на рН). Използването на ннскокачествени топлоносители може да причини електрохимична корозия, която с течение на времето ще доведе до счупване на радиатора. Особено в мрежите с централното отопление охлаждащата течност е с много ниско качество. Състои се от ръжда и твърди частици, които при циркулацията на водата драскат вътрешната повърхност на топлообменника, което може да доведе до електрохимична корозия. За да се избегне този проблем вътрешната повърхност на алуминиевия радиатор се покрива със защитен оксиден филм, което е особено необходимо условия при мрежи с централно отопление
  • Възможност от повреда при хидравлични удари и резки промени в налягането. При проверка и профилактика на отоплителната система може да се получи силен спад в налягането, което е опасно за редица компоненти. Затова е важно инсталацията и пускането на системата да бъде направена от специалисти, както и системата да бъде правилно обезвъздушена.
  • Електрохимична корозия. Тя се получава в местата, където има контакт между различни метали. Затова е необходимо свързващите тръби на алуминиевите радиатори да са от същия материал. Контактът с други материали би довел до електрохимична реакция и разрушаване на материала. Също така корозиралите частици могат да попаднат в тялото на радиатора и да предизвикат запушване на системата. Желателно е да не се използват в котли с медни топлобменници, а самите тръби да са никелирани, хромирани или покрити с кадмий.

Днес на пазара се предлагат нови, по-модерни и иновативни модели каквито са биметалните. Те съчетават в себе си предимствата на алуминиевите и стоманенените панелни радиатори – отлична топлопроводимост на алуминия и здрава и издържлива стоманена сърцевина. Засега относително високата цена остава единствения недостътик на беметалните алуминиеви модели.

Разгледайте моделите, предлагани в нашия магазин, като кликнете върху съотвената снимка:

  

Вижте и други начини на отопление: