Използването на термопомпа за отопление, охлаждане и загряване на битова гореща вода е едно екологично решение, продиктувано от глобалното затопляне, непрекъснатите промени в цените на електроенергията и ограничените запаси от природни суровини на планетата. Използвайки неизчерпаемата енергия от природата,  термопомпите се превръщат в отоплителните системи на бъдещето.

Според изследвания на Евростат най-голям дял от разходите в едно домакинство са сумите, отделяни за отополение и климатизация. При изволзването на 1 kWh електроенергия за работа на термопомпата, тя отдава до 4 kWh топлинна мощност от източника на енергия към помещението. Близо ¾ от отоплението на къщата идва от енергия, акумулирана от земята, водата или въздуха, което означава, че термопомпените инсталации намаляват разходите за отопление до 80%. По този начин с изграждането на такава система Вие си осигурявате най-ефективен начин за отопление през зимата, охлаждане през лятото и целогодишно потребление на топла вода.

Какво представляват термопомпите

Термопомпите са климатични машини, които използват енергията на околната среда, като прехвърлят количество топлина от по-студено към по-топло тяло. Те могат да извличат топлинна енергия от земята или от околния въздух и в зависимост от входящите и изходящи флуиди се класифицират в следните основни видове:

"въздух-въздух" - използват топлината на външния въздух и я прехвърлят в помещението, действайки на принципа на климатиците. Сравнително евтина система, малко по-шумна от останалите видове, при която се усеща движението на въздуха;

"вода-вода" (хидротермални) – източник на топлина са подземните (подпочвени) води, които имат постоянна температура от 7-12ºС, независимо от годишния сезон. Тези термопомпи се отличават с най-висока енергийна ефективност, но изискват геотермални проучвания, като изграждането на такава инсталация е скъпо. Използват се сонди за намиране на подпочвена вода, като има и специални изисквания за дебита на водата;

„земя-вода“ (геотермални) - извличат топлинна енергия от земята, която на определена дълбочина (над 2м) целогодишно има постоянна температура от 8-12ºС.  Представлява земносвързана, геотермална, затворена система, състояща се от заровени в земята серпентини или сонди, чрез които се прехвърля топлинната енергия от почвата в отоплителната система на дома.

"въздух-вода” (аеротермални) - използват топлината на външния въздух, като я отддават в помещението посредством подово отопление, радиатори или конвектори. Коефициентът на енергийна ефективност се влияе от външните атмосферни условия и температурата на околната среда. За нашата географска ширина, където няма продължителни периоди с много ниски температури, това е най-предпочитаният вид термопомпи, което се дължи и на сравнително ниската първоначална инвестиция, ниските разходи за инсталация и възможността за монтаж както на открито, така и на закрито.

  

Как да изберем подходящата термопомпа за нашият дом

Преди да се спрете на окончателен вариант на модел и производител е необходимо да направите следните уточнение относно параметрите на вашата къща:

Къде се намира къщата? Географски район – дали е в планина, в близост до гора или река. Дали е в близост до гъсто населено място или е в отдалечен район – това е важно за определяне на разходите по транспорт и монтаж.

Как ще се ползва къщата? Целогодишно за отопление и охлаждане или само през зимния сезон за отопление. Ще има ли неотопляеми помещения например гараж, мазе, сутерен и други.

Какво представлява къщата? Брой етажи, площ, височина на стените, подпокривно пространство, каква е изолацията. Това е необходимо за правилното оразмеряване на инсталацията и изчисление на топлинните загуби.

Има ли съществуваща отоплителна инсталация? От какъв тип е, брой и местоположение на отоплителните тела, вид на топлоизточника и други.

Освен това е важно да имате информация и за следните характеристики на термопомпата:

  • Какъв е коефициентът на преобразуване в режим на отопление и охлаждане – колкото е по-високо е това число, толкова по-ефективна е вашата система;
  • Какво е нивото на шума - особено при нощен режим на работа. Зависи от работата на компресора и вентилаторите и начина на управление на оборотите;
  • Има ли възможност за интернет връзка за мониторинг и контрол на функциите;

 Желателно е да се обърнете към специализирана фирма, която след анализ на тези параметри ще определи минимална и максимална мощност на отопление и охлаждане и ще ви предложи няколко варианта на марка и модел, които ще са най-подходящи за вашите нужди.

След като се спрете на окончателен вариант, който Ви удовлетворява и в ценово отношение, добре е да направите и следните уточнения относно предложената Ви цена:

  • Извършва ли фирмата доставка и монтаж и включени ли са в цената?
  • Каква е гаранцията на продукта?
  • Какви са експлоатационните разходи, каква профилактика е необходима – честота и цена?

Ние от BalkanEnergy като специалисти с богат опит в областта на отоплителната техника Ви предлагаме различни варианти на сплит и моноблок системи на водещи производители в бранша – Toshiba, Viessmann. Може да получите професионална и компетентна информация, а вниманието към вашите проблеми и изисквания е основното ни предимство, което е доказателство за качество и професионализъм.

    

На сайта на BalkanEnergy може да се запознаете и с модели термопомпи, които предлагаме на изплащане чрез лизингова схема към компании, предлагащи стоков кредит, както и за изплащане на  6 месечни вноски при 0% лихва.