Възобновяемите източници на топлина са нашето бъдеще, защото на практика не се изчерпват и са безплатни - слънце, земя, въздух и др. Модерните технологии дават възможност да се възползваме от тях по възможно най-добрия начин, така че да ги внедрим в своите жилища, да извлечем максимум ползи на фона на минимум финансови загуби. С помощта на термопомпите се постига отлична климатизация през цялата година и висока ефективност на много нива. Можем да изградим и подово отопление в апартамента си, като така ще си осигурим един постоянен източник на топлина през целия зимен период.

Защо да изберем термопомпа за апартамент

Придържайки се към контекста на постоянно покачващите се цени за ток и честите климатични аномалии, се оказва, че отоплението и охлаждането с термопомпа става все по-ефективно, икономично и надеждно решение. Системата е уникална и работи в наша полза в много направления - понижаване на експлоатационните разходи, повишаване на комфорта у дома, минимална поддръжка и опазване на околната среда, подобряване на микроклимата.

Системата е добър метод за отопление и за апартаменти. Взаимодействието въздух-вода е най-често разпространената разновидност на конструкцията, която би могла да бъде безпроблемно интегрирана и в жилища с ограничена площ. Принципът на работа на точно този вид технология я прави подходяща за апартаменти, двуфамилни къщи, големи сгради и много още други. Най-добрият вариант е имотът да бъде саниран, като така работата на термопомпата ще бъде още по-икономична и производителна. Добавянето на подово отопление е също желателно. 

Какви видове има

Съществуват няколко основни вида термопомпи, чиито метод на действие ги разграничава едни от други: вода-вода, земя-вода, въздух-вода, въздух-въздух. За да решим по-лесно на коя система да заложим за отоплението на своя апартамент, е необходимо да се спрем по-подробно на всеки отделен вид:

  • Въздух-въздух и въздух-вода - попадат в категорията “Аеротермални”. Енергията се набавя от въздуха, а ефективността е пряко свързана с външните климатични условия. Нивото на шум в случая е умерено, затоплянето е равномерно, а цената им е доста изгодна и могат да се използват като отопление за апартаменти;
  • Вода-въздух и вода-вода - Хидротермални. Енергийният източник при този вид системи е водата под земята, която има постоянна температура, достигаща до 14 градуса. За да бъде инсталирана технологията, преди това трябва да се извършат задълбочени геотермални изследвания;
  • Земя-вода - Геотермални. Топлината се добива от земята, както името на този вид термопомпа показва. Този източник е неизчерпаем, което прави системата надеждна и икономически изгодна. Дори и навън температурите да са много ниски, отново ще можем да използваме ресурсите на земните ядра и да ги трансформираме в енергия, която да използваме за отопление или охлаждане. Можем да заложим на този вариант за своето жилище, както и за индустриалния/бизнес сектор.

Инвестицията в подобен вид климатизация за апартаменти се изплаща за кратко време, което прави вложението изключително изгодно във всяко едно отношение. Всеки би спечелил, ако подходи иновативно с помощта на решения като термопомпите, чиито принцип на работа е препратка към бъдещето и новите постижения в технологичен план.

Кои са най-добрите марки

В BalkanEnergy.BG ще откриете ТОП производители на термопомпи като LG, Toshiba и Viessmann. Всяка една от тези марки е лидер в производството на модерни системи за отопление и охлаждане на различни по вид обекти - обществени, индустриални, жилищни (в т.ч. и апартаменти). Всяко едно от решенията притежава максимална мощност съобразно енергийните източници, с които се свързва. Съвременният инженеринг и проектирането преминават на друго ниво с предложения като тези, намиращи приложение в много направления.