Домашното пространство, наричано още дом, е обект на нашите системни усилия да го направим още по-красиво и добре обособено. Изборът на отопление през зимата е част от списъка със задачи, с които сме се нагърбили, за да използваме всички налични ресурси, превръщайки ги в резултати, с които да се гордеем.

Ако живеем в апартамент, е логично да се запитаме каква печка да купим, така че да се впишем в платежните си способности и да не ги надскачаме. Крайното решение трябва да е ефективно, да ни допада в много отношения, а притокът на топлина да е непрекъснат, но не за сметка на високите разходи за ток. Тук идва решението - пелетна камина.

Възможно ли е да отопляваме апартамент с камина на пелети

Отоплението на апартамента може да бъде най-различно. Можем да заложим на класически методи, като например ел. уреди на ток (климатици, радиатори, духалки и др.), но доколко това ще ни устройва от финансова гледна точка? Зимата е дълга, а необходимостта от надежден източник расте паралелно със суровите условия навън. Освен географските ширини, изборът на топлообменник се базира и на други фактори като вид на имота, неговата площ, вид строителство и прочее. 

Камините на пелети се вписват добре към всяко едно архитектурно описание, което ги прави и толкова купуван продукт. Не само по-евтино, но и по-практично е да заложим на този вид отопление, което освен за къщи и търговски помещения, е подходящо и за апартаменти. Понеже са компактни и лесни за използване, те се интегрират безпроблемно и в жилища с много малка площ, които при наличието на такъв уред, стават още по-комфортни и уютни за използване.

Как да изберем пелетна камина за апартамент

Ако до този момент не сме имали подобно отопление в апартамента, има вероятност да срещнем известни затруднения при избора на камина на пелети. За да не купим уред, който впоследствие няма да ни е от полза, е нужно да се придържаме към някои основно критерии при покупка. Ето ги и тях:

  • Вид на уреда на пелети/принцип на работа. Имаме два варианта - печка с водна риза и сух топлообменник. Първият вариант е приложим при отопление на цели етажи, когато се търси свързаност на радиаторите с основния източника на топлина. Системата е ефективна и отново можем да говорим за икономия на ток. Сухите камини на пелети се използват най-често за помещения до 100 квадратни метра и са налични с различни мощности;
  • Мощност и размери. Важно условие е да се съобразим с квадратурата на стаята/стаите, когато избираме отопление за апартамент с пелетна печка. Строителните особености на стаята не винаги позволяват позиционирането на твърде обемист топлообменник с голяма мощност, което означава, че трябва да започнем първо от това - квадратурата;
  • Дизайн на уреда. Също е от значение, защото той трябва да приляга на общия интериор, да не се натрапва, но и да прави впечатление със стилното си присъствие;
  • Финансови възможности. Цената е много важен показател при покупката на камина на пелети от BalkanEnergy на лизинг или в брой. Независимо дали ще поръчаме на изплащане или ще заложим на стандартния метод, стойността на печката трябва да ни устройва.

Камината на пелети е крайно подходящ избор, който анонсира с възможностите на малките жилища и необходимостта от централно отопление с минимално потребление на енергия. В този случай се търси функционалност и компактност, каквито именно печките на твърдо гориво предоставят на потребителя.

На какво е важно да обърнем внимание

Красотата, която камините на пелети внасят в дома ни, е пленяваща, а в допълнение с икономията, присъствието на топлообменник на твърдо гориво носи още повече дивиденти. За да се проявят те с пълна сила, е нужно да вземем предвид технически аспекти като марка (Alfa-Plam, BURNiT и Palazzetti са сред най-добрите), енергиен клас, топлинна мощност (може да варира от 6 до 30 kW), тип на отоплението - с водна риза (радиатори) и топловъздушно.

Автономността на камините на пелети ги прави модерно решение за отопление на апартаменти с различна площ. Тук говорим за автоматизация на редица важни функционални процеси, като например запалване и горене.