Енергийно ефективните решения са високо приоритетни, защото с тях се постига икономия на енергия на месечна и годишна база. Такива са термопомпата и отоплението на пелети, които не само помагат за системното спестяване на средства, но и за оптималната климатизация на жилища, търговски и индустриални сгради, офис помещения и др.

В BalkanEnergy ще откриете широка гама предложения с доказано голяма производителност, като сред тях са добре познатите ни пелетна камина, котел на пелети и термопомпите. На кое от всички тези опции да заложим? Преди да решим, нека първо да се запознаем с всички техни разлики, предимства и недостатъци.

Какво представляват термопомпите

Икономичното отопление през зимата вече не е невъзможно, когато ги има възобновяемите енергийни източници, каквито са и термопомпите. Тяхната работа се базира на природните ресурси, които са неизчерпаеми - земя, вода и въздух. Определят се като еко подход и са подходящи предимно за отопляване и охлаждане на цели сгради. В случая говорим за едно минимално потребление на ел. енергия и символични разходи за поддръжка на системата, която представлява верига от затворен тип. Налична е в няколко принципа на действие - въздух-вода, вода-вода, геотермални и др.

Какви са начините за отопление с пелети

Когато става дума за икономично и екологично отопление, камините и котлите на пелети са също доказано добър вариант, ако търсим добро съотношение между цена, качество и функционалност. Ще акцентираме върху тези два модерни метода за постигането на комфорт у дома през зимните месеци:

  • Камини на пелети. Вписват се много добре в жилищния интериор, защото притежават стилен дизайн, който отразява актуалните тенденции при модерното оборудване, но и непреходната красота на “живия” огън, който е не само надежден източник на топлина, но и начин да внесем допълнителен уют във всяка една от стаите вкъщи. Камините на пелети се предлагат в различни размери, с по-малка и по-голяма мощност, на ниски и по-високи цени и др.
  • Котли на пелети. Друга страхотна алтернатива на финансово изгодното отопление с на твърдо гориво, което става все по-предпочитано. За да използвате машината, трябва да разполагате с отделно помещение, в което да я монтирате. Пелетните котли са удачни за цели етажи или индустриални халета, където наличието на котелно би решило проблема с ефективното отопляване през зимата.

И двете системи могат да бъдат закупени на изплащане, което до голяма степен улеснява потребителя. Направете своя избор с BalkanEnergy, където Ви очаква огромен асортимент от термопомпи и уреди на пелети на водещи марки със световна популярност. 

Предимства и недостатъци на отоплението с термопомпа и на пелети

Инвестицията в отопление с термопомпа не е никак малко, но си струва. Можем да очакваме много в дългосрочен план, което класифицира съоръжението като рентабилно решение за съвременното домакинство и бизнеса. 

Плюсове и минуси на термопомпата

Може да се каже, че системата не е особено разпространена, но в същото време е изключително ефективна, защото е напълно автоматизирана, безопасна и лесно управляема. Освен охлаждане и отопляване, тя има потенциала да произвежда и топла вода, което добавя стойност към цялостното й техническо и функционално представяне. Като минус се определя по-високата цена на системата, както и по-сложната конструкция, която изисква регулярна инспекция.

Плюсове и минуси на камините и пелетното отопление

Най-голямото им предимство е техния лесен принцип на работа, в това число и възможността за пълна автоматизация на техниката. Поддръжката им е лесна, а разходите за твърдо гориво са значително по-ниски от тези за електричество. Почистват се безпроблемно, което ги прави практични и идеални дори и за по-малки апартаменти, а цената име далеч по-поносима от тази за термопомпите. Като минус се определя тяхната зависимост от електричеството и рискът от повреди при електрониката.