Покупката на бойлер за баня е дългосрочна инвестиция и затова финансовият аспект е много важен при вземане на решение какъв уред да бъде закупен. Тук определящи са цена, мощност на нагревателя и и икономичност.

Енергията необходима за загряване до определена температура на дадено количество вода е постоянна величина. Времето за загряване на водата зависи от температурата на влизащата към бойлера студена вода и от мощността на нагревателя. Следователно колкото е по-слаб нагревателя и е по-студена входящата вода, толкова повече време ще е необходимо за загряване на водата до определена температура. От друга страна по-мощният нагревател ще работи по-малко време, но ще консумира по-голямо количество енергия.

Затова икономичността се определя най-вече от минимизиране на топлинните загуби. Бойлерите с по-добра топлоизолация на водосъдържателя съхраняват топлата вода за по-продължителен период, което намалява времето за работа на нагревателя и от своя страна води до пестене на електрическа енергия. Истинският измерител за икономичност на даден бойлер са неговите топлинни загуби. Те зависят не само от дебелината на топлоизолацията, но и от качеството на материалите, вложени в производството. Колкото по-малки са тези загуби, толкова по-малка ще е консумираната енергия за допълнително подгряване на водата до достигане на определните градуси.

Какви видове бойлери има

Ще разгледаме основните видове електрически бойлери за баня, използващи се за загряване на вода.

  1. Проточни бойлери. Цената им се определя основно от мощността. Колкото е по-мощен проточния нагревател, толкова повече вода може да затопли за единица време, но това означава че ще изхарчи и повече електроенергия. Затова при проточните бойлери понятието икономичност не може да съществува. Тук определящи са електрическата консумация, температурата на загряване и температурата на входната вода, както и дебита на водата. Масовите проточни бойлери за баня са с мощност от порядъка на 6-8 kW, като цената освен от мощността зависи от производител, търговска марка, допълнителни екстри и защити.
  2. Обемни бойлери. Определящи фактори за цената им са обем (вместимост), мощност на нагревателя и икономичност (топлоизолация и материали). Стандартно бойлерът има топлинни загуби между 0.5 и 1.5 kW. За определяне на ефективността са важни два фактора: консумирана енергия за поддържане на зададената температура и време, за което водата във водосъдържателя ще изстине до чешмяна температура.

От съществено значение за ниската стойността на топлинните загуби е не толкова дебелината на топлоизолацията, колкото качественото опаковане на водосъдържателя и липсата на въздушни термомостове. Затова при избор на обемен бойлер трябва да се следи и за стойността на λD – коефициента на топлопроводимост, който показва количеството топлина, провеждано през самата топлоизолация.

Цената на обемните бойлери зависи и от вида на материала на водосъдържателя. Моделите със стъклокерамично покритие (емайлиран) са по-евтини. Водосъдържател от неръждаема стомана е по-скъп, но практически вечен. Допълнителна серпентина води до оскъпяване. Хоризонталните бойлери са по-скъпи от вертикалните.

Как допълнително да пестим електроенергия

Съществуват няколко начина за спестяване на ток от бойлера.

- използване на нощна тарифа на електроенергия: включване на бойлера само в периода от 22:00 до 06:00 часа. Това може да стане посредством таймер или часовников механизъм;

- непрекъсната денонощна работа на бойлера: работа в режим 24/7, като уредът не се изключва, но температурата на подгряване на водата трябва да е от порядъка на 50-60 ºС.;

- правилен избор на икономичен бойлер с минимални топлинни загуби, като мощността и обема се определят в зависимост от нуждите за потребление на топла вода.

Ние от BalkanEnergy ви препоръчваме икономичните бойлерите на марките ELDOM и SunSystem.

Кликнете върху снимките, за да разгледате пълната гама на всяка от марките: