Термопомпата е устройство, което не произвежда енергия, т.к. към нея няма включени нагревателни елементи или електроди. Тя единствено пренася топлина между места с различна температура като за целта консумира малко количество електрическа енергия. Използвайки 1 kW/h електроенергия термопомпата произвежда напълно безплатно от 3 - 5 kW/h топлинна енергия. Това означава, че тоз ивид отопление е много по-високоефективно в сравнение с останалите видове отоплителни инсталации. Изграждането на такава инсталации би довело до 75% намаляване на сметките за ток и в момента това е най-евтиното решение за отопление в повечето европейски страни Най-често използваните видове термопомпи са: въздух-вода и вода-вода.

Как се изчислява мощност на термопомпата

Като се има предвид голямото многообразие от системи и конфигурации на пазара, изборът на термомпома се оказва задача, свързана с необходимостта от прецизно изчисление на топлозагубите в жилището и прогнозирането на месечните сметки. Неправилният избор на термопомпа би могъл да доведе до по-голяма първоначална инвестиция или нискоефективна работа на системата, което от своя страна намира отражение в месечните разходи. Ние, от BalkanEnergy.BG разполагаме с екип от професионалисти, които ще ви дадат оптимално решение, съобразено с Вашите изисквания и нужди. Това е сложен процес, при който трябва да се направят оптимални изчисления, за да се постигне точно оразмеряване на инсталацията.

Параметри, от които зависи мощността на термопомпата

За целта при избор на оборудване трябва да се имат предвид следните основни параметри:

  • Общи климатични условия - специфични особености на сградата (местоположение), геоложки характеристики и избор на топлинен източник, който ще се използва - вода, въздух или земя;
  • Ниво на потребление на енергия – брой на хората, живеещи в домакинството. Освен за отопление и охлаждане ще се използва ли и за производство на битова гореща вода. Тогава от значение са броя на обитателите в жилището, броя на баните, както и индивидуалните навици на живущите при използване на топла вода – честота, продължителност и други ;
  • Вид на съществуваща отоплителна система – брой радиатори, подово отопление, конвектори или климатици.

Всички тези показатели са важни за правилното изчисляване на мощността на термопомпата, така че тя да работи максимално ефективно. В общия случай се приема, че на всеки 10 m2 площ са необходими около 0,7 kW мощност на термопомпата. Но този показател зависи и от: топлинните загуби на помещенията (вида на топлоизолацията, включително на прозорци, врати и таван, наличие на подпокривно пространство, брой на неотопляемите стаи) и общата отопляема площ на жилището (включително брой етажи и височина на тавана). Например, ако височината на тавана в стаите е по-голяма от стандартните 2,7 м или липсва изолация на прозорците и стените, ще е необходима повече топлина за отопление на помещенията.

 

Специфични изисквания към отопление с термопомпи

  1. Сградата да е добре изолирана, като загубите на топлинна енергия не трябва да бъдат повече от 100 W/m2. Колкото по-добре са изолирани помещенията, толкова по-ефективна е работата на термопомпата;
  2. По-висока икономия на електроенергия, респ. по-висок коефициент на преобразуване на топлината се постига при системи с по-малка разлика между топлоносителите в първия и втория контур. Икономически по-рентабилно е да се използват термопомпи в нискотемпературни системи за отопление например за подгряване на водно подово отопление, при което топлоносителят е с температура около 30 – 40 °С.
  3. Да се използва бивалентна схема на отопление, която представлява комбинация на термопомпа с допълнителен генератор на топлина. Това означава автоматично включване на допълнителен източник на топлина при инцидентни пикови ниски температури.

Кои са основните характеристики на термопомпите

Максимална мощност

Това е една от най-важните характеристики на термопомпата, като обикновено се задава при температура +7°С. Ако инсталацията няма нужния запас от топлинна мощност, то при много студено време може да се наложи да се включва допълнителен топлоизточник, а това от своя страна намалява ефективността на системата. При много ниски температури например -15°С, термопомпите губят около 30-60% от своята максимална мощност, загубите от топлина в жилището се увеличават и това довежда до необходимост от увеличение на температурата на водата например на 50°С. Затова правилното оразмеряване е жизнено важно, за да може да се поддържа оптимална топлина и комфорт в дома. Правилно изчислените термопомпи с достатъчно запас на мощност гарантират целогодишна висока ефективност на инсталацията.

Коефициенти на преобразуване

Тези коефициенти позволяват на потребителите да направят сравнение относно енергийната ефективност на уреди от различни производители, модели и марки.

COP - Coefficient of performance. Този коефициент представлява съотношението между отдаваната топлинна мощност на уреда и консумираната от него електрическа мощност в режим на отопление. По-високата стойност на този показател означава по-ефективна работа на термопопмпата.

SCOP - Seasonal coefficient of performance. Този коефициент е въведен в последните години в съответствие със стандарта EN 14825 и съгласно Европейски Регламент 206/2012, според който Европа е разделена на три климатични зони – топла, умерена и студена. SCOP показва съотношението на топлинната мощност към подаваната електроенергия през целия отоплителен сезон като отчита различните температури през четирите сезона за всяка от климатичните зони на ЕС.

EER –Energy Efficiency Ratio – коефициент на енергийна ефективност в режим на охлаждане.

SEER –Seasonal Energy Efficiency Ratio – Аналогично сезонен коефициент в режим на охлаждане.

Сезонните коефициенти се изчисляват при работа на уреда на пълна мощност и при определени външни температури (–35°C) в режим на охлаждане и (+7°C) в режим на отопление. 

Диапазон на входяща ел.мощност

Колкото по-широк е диапазонът на входяща ел.мощност, толкова по-надеждна е работата на термопомпата и по-ниски са сметките за отопление. Най-високо ефективни са инверторните модели, които предлагат различни режими на работа. При тях има много по-малко спирания, когато времето е топло и почти отпада необходимостта от ел.нагреватели при много ниски външни температури.

В заключение отоплението с термопомпа е много по-лесно, екологично и енергийно ефективно в сравнение с останалите видове отопление. Въпреки по-голямата първоначална инвестиция, получавате дълъг експлоатационен живот, ниски сметки и лесно обслужване – почти няма необходимост от консумативи или специална поддръжка. Ние, от BalkanEnergy.BG Ви предлагаме модели от водещите производители на пазара, които са гаранция за ефективност, прецизен контрол и максимален комфорт.

Вижте още другу начини за отопление на дома като: