Изборът на нов бойлер за баня е дългосрочна инвестиция, при която трябва да се съобразим с редица изисквания от гледна точка на размери, обем, цена, мощност на нагревателя и икономичност. След като сме уточнили всички тези показатели, пред нас стои въпроса как ще се монтира и какъв уред да изберем – за хоризонтален или за вертикален монтаж. В повечето случаи този избор зависи от разпределението на помещението, в което ще се инсталира бойлерът. От значение е и видът и дебелината на стената, на която ще се окачва, както и обема на тялото, който определя и неговото тегло.

Вертикални бойлери

Когато нямаме изискване за монтаж на точно определено място, в тясна ниша или малка и компактна баня, където се изисква пестене на пространство, то тогава предпочитаният избор е за вертикален бойлер, който е и най-разпространеният вид на пазара (масово използваните са вертикални с обем 80 литра). Предимствата им са добра цена, лесен монтаж, прост принцип на действие и възможност за избор на големи обеми.

Хоризонтални бойлери

Това са тези, при които обема на водосъдържателя е разположен водоравно. Изводите за топла и студена вода, както и електрозахранването са разположени от страни на самия бойлер (ляво или дясно). Това е направено с цел по-голямо удобство при монтажа. Като дизайн се предлагат в две основни форми – правоъгълна и цилиндрична.

Принципът на работа на хоризонталния бойлер е същият както при вертикалния, разликата е само в начина на монтаж, който трябва да бъде високо на стената или на самият таван.

Съществените недостатъци на хоризонталните видове са:

  1. По-скъп и затруднен монтаж. Хоризонталните бойлери се монтират с повече на брой и различни планки (с различна дължина и отвори в тях) - 2 планки (вместо 1 както е при вертикалните), които трябва да се захванат с 4 дюбела или куки за окачване на стената, което оскъпява и затруднява монтажа.
  2. Затруднен сервиз и ремонт. Този модел се предпочитат за монтаж в много тясни помещения и в повечето случаи от двете им страни не остава почти никакво свободно място. Това означава, че при ремонт например смяна на реле, термозащита, ключ или нагревател трябва да се свали целия бойлер, което също е неудобство.
  3. Количеството на топлата вода в хоризонталните видове е с около 15-17% по-малко от вертикалните със същия обем. Поради водоравното разположение и това, че топлата вода се издига във височина, контактната повърхност между горещата и хладката вода при тези бойлери е по-голяма, което от своя страна води до по - бързото им смесване и изравняване на температурата, а това означава по-малко топла вода за ползване. По-бързият топлообмен между пластовете вода е и съществения недостатък на тези типове.

Избрания от вас бойлер трябва не само да задоволява нуждите Ви от топла вода с минимална консумация на енергия и топлинни загуби, да се вписва в семейния бюджет, но и не на последно място да отговаря на вашите очаквания за дизайн и външен вид.

Разбира се че, когато нямате ограничения от гледна точка на пространство, в което да монтирате бойлера си, то тогава Ви препоръчваме да изберете вертикален.

Хоризонталните бойлери са единствения избор при малки и тесни помещения, и когато сте ограничени в монтажа, който трябва да бъде на точно определно място.

Предлагаме Ви да се запознаете внимателно с характеристиките на различните модели, за да изберете оптимално полезния и правилен уред за вашите нужди от топла вода. На сайта на BalkanEnergy може да се информирате за богата продуктова гама от множество хоризонтални и вертикални модели на марките Eldom, Tesy и Sunsystem.
Кликнете върху снимките за повече информация: 

    

Разгледайте също на нашият сайт: