С оглед изчерпването на природните ресурси на планетата, грижите за опазването на околната среда се превръщат в основен приоритет на всички. В последните години отоплението с пелетни камини се наложи като една модерна и екологична алтернатива на традиционното отопление на дърва и въглища. Все по-често пелетите се използват не само като промишлено гориво, но и за отопление на административни и жилищни сгради, хотели, болници и училища. Топлината, създадена от пелетите допринася за комфорт и домашен уют, внася красота и естетика във всеки дом.

Пелетите са пресовани под високо налятане дървесни стърготини, които са остатък от дърводобивната промишленост. Те спадат към възобновяемите източници на енергия и се отличават с редица преимущества спрямо останалите видове горива.

Пелетите са икономично гориво. Цените на пелетите са в пъти по-ниски от тези на електроенергията и дизеловото гориво. Те не зависят от непрекъснатите промени в цените на петролния пазар. Тенденцията в световен мащаб е в намаляване на цените на пелетите, за разлика от непрекъснато повишаващите се цени на електроенергията, парното и природния газ.

Пелетите са екологично чисто гориво. Те не замърсяват околната среда. Характеризират се с изключително ниски нива на въглероден диоксид и други вредни емисии, а пепелта която се получава след изгарянето може да се използва за наторяване, т.к. е напълно безвредна и с високо осъдържание на фосфор и калий. При производството на пелети не се използват химически добавки и слепващи вещества, затова при горенето им не се отделят  неприятни миризми, а количеството сажди е съвсем минимално.

Пелетите са ефективно гориво. Характеризират се с много висок КПД на изгаряне – от 85% до 95%. Поради високата си плътност и ниска влажност, пелетите са много калорично и ефективно гориво, като излъчваната от тях топлина е 2,5 пъти по-висока от тази на дървата.

Особено разпространени са камините на пелети, които са икономични, безопасни и лесни за инсталиране и експлоатация. Снабдени са с модерни средства за контрол на разхода на пелети и регулиране на топлината. Съвременните пелетните камини се характеризат с:

-  модерна визия и елегантна външна форма, които създават приятен микроклимат във всяко помещение. Разнообразието от архитектурни решения и цветова гама е съобразено с най-новите тенденции в интериорния дизайн.

- лесна поддръжка, т.к. количеството пепел, което се отделя при горенето е минимално. Новите модели притежават системи за автоматично самопочистване;

- минимален разход за обслужване, без необходимост от непрекъснат надзор. Пелетите заемат изключително малко място и са лесни за складиране. Пелетните камини притежават бункер, който може да подсигури работа на камината без допълнително зареждане за продължителен период от време. Интервалът на зареждане се определя от обема на камината и нейната мощност и може да достигне до 1 седмица;

- електронно управление и оптимизация на горивния процес. Съвременните пелетни камини са с различна степен на автоматизация, която позволява програмиране на различни параметри: контрол на разхода на пелети и поддържане на зададена температура за дълъг период от време, включване и изключване на запалването, различни програми за горене и степени на мощност. Снабдени са с различни датчици за пламък, за налягане, за температура – стайна и на горивната камера, сензори за изгорели газовие и др.;

- интелигентно управление с WiFi модул. Съвременните  пелетни камини предлагат и възможност за добавяне на безжичен модул за управление, който позволява да се следи в реално време работата на пелетната камина, да се включва и настройва желаната температура от всяко място. Използват се различни мобилни приложения, които  осигуряват пълен достъп до управлението на пелетната камина през таблет/компютър или мобилен телефон.

- Въздушна циркулация на топлия въздух, посредством вградени вентилатори; вратичка от термоустойчиво стъкло и много други допълнителни екстри, които допринасят за общия комфорт на дома.

Пелетните камини се делят на два основни типа в зависимост от монтажа и начина на отопление на помещението:

- пелетни камини за директно отопление. Поставаят се в помещението, което ще отопляват, автоматично изгарят пелетите и затоплят помещението в което са монтирани - т.нар. сухи пелетни камини. Произведеният от тях горещ въздух се разпространява посредством вентилатори или въздуховоди;

Тук можете да откриете повече информация относно марките сухи пелетни, които предлагаме в нашия магазин(кликнете върху снимката за пренасочване):

- пелетни камини с водна риза, които могат да бъдат свързани в мрежа за централно отопление посредством радиатори. Изграждането на резпределителен възел позволява да се включват и изключват определени радиатори, в зависимост от желанието за затопляне на конкретно помещение.

Разгледайте нашия асортимент и от пелетни камини с водна риза:

В заключение пелетните камини предлагат едно ефективно, прецизно  и икономично отопление,  базирано на съвременни и модерни технологии. По-високата първоначална инвестиция напълно се компенсира от по-ефективното затопляне, което създава несравнимо усещане за топлина и домашен уют. Грижа за природата, грижа за човека, гарантирано качество, практичност и многофункционалност – всичко това превръща пелетните камини в едно модерно и утвърдено отопление.

Вижте и други начини на отопление като: