В съвременните отоплителни системи алуминиевите модели пазят стабилните си пазарни позиции. Това се дължи както на многото предимства и отлични характеристики на този вид, така и на непрекъснатото подобряване на технологията за производство и техническите им параметри. От друга страна - здравина, устойчивост и ниска цена са основните предимства на панелните радиатори и затова те продължават да се ползват в редица европейски държави. Ще разгледаме основните характеристики и някои параметри, по които може да се направи избор между тези два вида.

Разлики в цените

Изграждането на отоплителна система с алуминиеви радиатори изисква значителни повече средства, а това не е оправдано за жилища и помещения, които се използват рядко. Поставянето им в къщи, вили и други постройки, които не се ползват непрекъснато може да струва по-скъпо отколкото евентуалната икономия на енергия за отопление. В такива случаи се предпочитат панелни стоманени радиатори. В много европейски държави панелните модели продължават да се използват, защото те са с до 40% по-евтини от алуминиевите такива, което се дължи на ниските разходи за производството им.

Какво топлоотдаване имат 

Алуминият като материал има много по-добри топлообменни характеристики – алуминият провежда топлината по-добре, така че той се затопля по-бързо, а топлината се съхранява и разпръсква в желаната посока благодарение на специалното разположение на секциите. Алуминиевите радиатори имат много по-висок коефциент на топлоотдаване в сравнение с панелните, както и много по-бърза реакция към повишаване на температурата на топлоносителя.

Качество на топлоносителя

Алуминиевите модели се влияят от качеството и нивото на рН на циркулиращия флуид в системата. За тях оптималното ниво на рН е от 7.0 до 8.0. Използването на нискокачествени топлоносители може да причини корозия, която с течение на времето ще доведе до счупване на отоплителният уред. Охлаждаща течност в мрежите с централното отопление е с много ниско качество - състои се от ръжда и твърди частици, които при циркулацията на водата драскат вътрешната повърхност на алуминия, а това може да доведе до електрохимична корозия.

Електрохимична корозия

За разлика от тях, стоманените панелни модели са устойчиви на електрохимичната корозия. Съединителни елементи на отоплителната инсталация с алуминиеви раздиатори са много податливи на електрохимична корозия. Това явление засяга най-вече цветните метали и се появява в местата, където има контакт между различни метали. Затова ако съединителните елементи са от различен материал като мед или стомана се създават условия за електрохимична корозия. Затова се препоръчва свързващите тръби към алуминиевите отоплителни тела да бъдат от същия материал или да се използват никелирани, хромирани или покрити с кадмий тръби. Електрохимичната корозионна устойчивост на панелните отоплителни тела е основното им предимство.

Разлики във външния вид

От тази гледна точка безспорно предимство имат алуминиевите модели. Те се предлагат в различни дизайнерски модели с атрактивен външен вид и оригинален стил. Изработват се в широка гама от цветове, получени чрез прахово блоядисване и могат успешно да се съчетаят с всеки интериорен дизайн.

Разлики в габарити и тегло 

Ниското тегло и компактните размери на алуминиевите модели ги прави предпочитани поради малките разходи за транспорт и доставка до всяко жилище. Те не заемат голямо място в помещението, т.к. стандартният размер в дълбочина е 10см. От своя страна стоманените панелни предложения на пазара са тежки, съставени са от цели панели с голяма площ и при тях изискванията за безопасност при транспорта са засилени.

Трудност на инсталация и монтаж

Възможността за сглобяване и разглобяване на отделните ребра, както и подмяна и добавяне на нови секции прави алуминиевите модели по-гъвкави и предпочитани от гледна точка на монтаж и последващи ремонтни дейности. Тези отоплителни уреди се доставят в богата гама от стандратни и масови размери, с които може да се постигне необходимата отоплителна мощност.

Степен на здравина

Стоманата като материал има изключителна здравина и устойчивост на механични въздействия. Минималният брой точки при свързване на отделните елементи на радиаторите позволяват да се повиши надеждността и определя дългия срок на експлоатация на панелният вид модели. Простата и здрава конструкция на панелните модели ги прави предпочитани за приложение в помещения, изложени на вибрации и възможност от механични удари.

Вид на отоплителна система

При алуминиевите радиатори съществува риск от повреда при хидравлични удари и резки промени в налягането. При мрежите с централно отопление подготовката за новия отоплителен сезон се извършва чрез изпитване на налягането на отоплителната система. Тогава може да се получи силен спад в налягането или хидравличен удар, което е опасно за редица компоненти на алуминиевият модел, особено за моделите направени чрез екструдиране. Панелният вид се предпочитат във високоетажни домове и локални затворени мрежи с нормално налягане и температура на охлаждащата течност до 110 °С. Алуминиевият тип се предпочитат в автономни отоплителни системи в апартаменти, частни домове и вили. Особено подходящо е използването им в комбинация с термопомпени системи, газови или пелетни котли, където се изисква висока ефективност и икономичност.

Възможност за контрол на температурата

Алуминиевите радиатори могат да се оборудват с допълнителни клапани и вентили, с които да се задава оптимална температура във всяко помещение и да се пести енергия. Контролът на температурата може да се осъществи ръчно – чрез регулиране на дебитата на загрятата вода или автоматично – като се използват терморегулатори, с които се контролира количеството топлина, излъчвана от топлоизточника. Те са снабдени с термостатични вентили или термоглави. При панелните модели също може да се поставят терморегулатори, чрез които да се поддържа автоматично еднаква желана температура в помещението.

Как работят алуминиевите и панелните радиатори

Алуминиевите радиатори работят на принципа на конвекционалното загряване, което възпрепятства натрупването на прах между отделните секции. Панелните, от своя страна, топлоотдават както на принципа на излъчването, така и на конвекцията, но това води до издигането на финна прах в помещенията, в които са монтирани.

Независимо от вида на радиаторите, които ще предпочетете, е необходимо да се спазват общи правила за инсталация и монтаж. За да се намалят топлинните загуби и да бъдат радиаторите ефективни трябва да се спазват изискванията за отстояние от пода и стената, правилно обезвъздушаване и подходящо свързване към системата.

Разгледайте и прочетете повече информация за алуминиевите и панелните радиатори, които предлагаме в нашия магазин(кликнете върху снимките):

Благодарим за вниманието!
Тук можете да откриете и други начини на отопление, като например:

Ако имате допълнителни въпроси можете да се обърнете към нас на телефон 0745 99114