Един от най-важните въпроси свързани с отоплението на вашия дом е правилния избор на всички елементи на отоплителната система. Основна част от нея са радиаторите и най-често изборът е между алуминиеви или панелни (стоманени), от които зависи уюта и комфорта във вашия дом.

В тази статия ще ви запознаем с основните различия в конструкцията, параметрите и начина на монтаж, свързани с предимствата и недостатъците на алуминиевите и панелни радиатори.

Конструкция

  • Алуминиевите радиатори се състоят от отделни секции наречени глидери или ребра, които са от чист алуминий или алуминиева сплав. Всяка секция се отлива отделно и след това се сглобяват толкова на брой ребра, колкото са необходими за постигане на желаната отоплителна мощност. Отоплителното тяло лесно може да се удължи, намали или подмени (при авария) с определен брой ребра.

  • Панелните радиатори имат проста стоманена конструкция, която дава възможност за различен дизайн и свързване към мрежата. Състоят се от работен правоъгълен панел, през който преминава топлоносителят, и конвектор, който усилва топлоотдаването.

Принцип на работа

Алуминиевите работят на принципа на конвекционалното загряване, което предотвратява натрупването на прах между отделните секции. Панелните топлоотдават както на принципа на излъчването, така и на конвекцията, но това води до издигането на фина прах в помещенията, в които са монтирани.

Механична здравина

Панелните радиатори имат проста и здрава конструкция, която осигурява дълъг експлоатационен срок, т.к. стоманата има изключителна здравина и устойчивост на механични въздействия.

Транспорт и монтаж

Секционните ал. радиатори имат по-ниско тегло и компактни размери, което съществено улеснява транспорта и монтажа. Не заемат много място в помещенията, т.к. имат унифициран стандартен размер в дълбочина (10 см.). Това ги прави по-гъвкави и предпочитани от гледна точка на монтаж и последващи ремонтни дейности. От друга страна панелните радиатори са тежки, съставени са от цели панели с голяма площ и при тях изискванията за безопасност при транспорта са засилени (поради високото тегло и тънките стени).

Ремонт и поддръжка

Алуминиевите радиатори се характеризират с лесно сглобяване, разглобяване, подмяна и допълване с нови глидери, което се дължи на унифицираните размери и секционната им структура.

Сфера на използване

Алуминиевите радиатори основно се използват при автономни отоплителни системи. Ocoбeнo пoдxoдящo и ефективно e изпoлзвaнeтo им в ĸoмбинaция c гaзoви ĸoтли, пeлeтни cъopъжeния и тepмoпoмпeни cиcтeми, където налягането не надвишава установените норми. Това се обуславя от факта, че те се влияят от хидравлични удари и могат да се повредят при рязък спад на налягането в системата.

За разлика от тях стоманените радиатори имат по-висока устойчивост на хидравлични удари. Това определя тяхното използване в жилищни отоплителни системи с котел или печка на дърва или въглища, както и локално отопление на еднофамилно жилище. Те не са подходящи за монтиране в многоетажни жилищни сгради с централно отопление, а се препоръчват в локални затворени системи, където може да се следи и контролира качеството на топлоносителя.

Устойчивост на Корозия

Уязвимостта на стоманата към корозионните процеси е основен недостатък на панелните радиатори. Този процес протича при неправилно обезвъздушаване или липса на вода в системата за продължителен период от време.

Електрохимична корозия

Основното предимство на стоманените радиатори пред алуминиевите е тяхната устойчивост на електрохимичната корозия. Това явление възниква при контакт между различните метали.

Външен вид

От тази гледна точка безспорно предимство имат алуминиевите отоплителни тела. Те се предлагат в различни дизайнерски модели с атрактивен външен вид и оригинален стил. Изработват се в широка гама от цветове, получени чрез устойчиво прахово боядисване и могат успешно да се съчетаят с всеки интериорен дизайн.

Технически характеристики

Алуминиевите радиатори имат по-висок коефициент на топлоотдаване (поради по-добрите топлообменни характеристики на алуминия). Характеризират се с бързо загряване и затопляне на помещението, в което се монтират, както и бърза реакция на промени в температурата на охлаждащата течност. Предимство е и способността им да издържат високи температури на пренасящата топлината течност.

Цена

Изграждането на системата за отопление с алуминиеви радиатори обаче изисква значително повече средства и не е оправдано за жилища, които не се използват активно, т.к. евентуалната икономия на енергия ще е много по-ниска от вложените средства за инсталацията.

Тук можете да видите нашите предложения за алуминиеви радиатори. Кликнете върху снимките, за да получите повече информация относно моделите, налични в нашия магазин: 

   

Обобщение

Алуминиевите радиатори са леки, лесни за транспорт, монтаж и ремонт. Имат модерен външен вид, не изискват периодично боядисване и най-важното имат високи топлоустойчиви характеристики. Недостатък са високата им чувствителност към параметрите на циркулиращата течност, бързото загряване е предимство, но за сметка на това те и бързо се охлаждат.

Панелни радиатори се отличават с ниска цена, изключителна здравина и устойчивост на удари, дълъг срок на експлоатация, добър коефициент на ефективност. Недостатъци са външен вид, който е различен от дизайна на интериора, необходимост от промиване поне веднъж на три години, за да се предотврати запушването, което води до появата на ръжда и бързо износване на уреда. 

Разгледайте и нашите актуални панелни радиатори като кликнете върху снимката:

Основните въпроси, на които трябва да си отговори всеки клиент при избор на тела за отоплителната система са:

  1. топлообменни характиристики. По този показател двата вида отоплителни тела са почти равностойни. Алуминиевите загряват бързо, но и бързо изстиват. Панелните бавно загряват, но и бавно изстиват, като при тях трудно се регулира температурата в помещението;
  2. обем на топлоносителя при равни други условия. И при двата вида отоплителни тела системата е слабо инерционна и те се пълнят с почти еднакво количество топлоносител;
  3. топлинна мощност. В случая предимството е повече на страната на алуминиевите, т.к. те могат да увеличат мощността си чрез добавяне на нови глидери. Панелните радиатори не се променят;
  4. устойчивост на корозия. Алуминиевите радиатори са по-устойчиви на корозия, но трябва да се контролира качеството на водата в системата. Слабото им място са връзките между отделните глидери. За разлика от тях панелните са по-податливи на корозия и имат по-кратък живот - около 10 години;
  5. външен вид. Алуминиевите радиатори съчетават красота и функционалност. Те предлагат разнообразие от дизайнерски решения, които ще превърнат жилището ви в естетичен и уютен дом.
  6. цена. Панелните радиатори са по-евтини поради простата си конструкция и лесната технология за изработката им.

 

BalkanEnergy Ви предлага богата гама от алуминиеви, стоманени панелни радиатори, както и голямо многообразие от вентилаторни конвектори. Те се използват за целогодишна климатизация като едновременно съчетават функциите на отопление/охлаждане. На страницата на BalkanEnergy с резервни части може да намерите всичко необходимо за монтажа и ремонта на вашата отоплителна система. Предлагаме различни видове вентили, монтажни конзоли, тръби, стойки, термостатични глави и тапи, като и всичко необходимо за вашата инсталация, независимо от нейния вид и начин на свързване.

Разгледайте също лири за баня.

Вижте първата статия за Алуминиеви или панелни радиатори.