Как ще се развива газовото отопление в Европа

В последните години използването на природен газ бележи най-висок темп на растеж на потребление в сравнение с всички останали изкопаеми горива.  

Около една четвърт от енергийното потребление в ЕС идва от природен газ, който се използва главно за отопление на домакинства и производство на електричество. Над 70% от използвания природен газ в ЕС се внася, като в дългосрочен план се предвижда нуждите от външни доставки да нарастат. Русия е основният доставчик на газ за ЕС (над 40% от вноса), следват Норвегия, Алжир и Либия. Останалата част от вноса достига в Европа с кораби под формата на втечнен газ. В последните години страните от ЕС като територия и население се превръщат в ценен пазар за най-големите износители на природен газ в световен мащаб  – Русия, Катар и САЩ

Русия се стреми да осигури инфраструктура на доставките си на газ за цяла Европа, като по този начин  гарантира износа на огромните си енергийни запаси. Руския гигант „Газпром”, който  доставя оставя около 40% от целия европейски внос на газ разполага с много добре развита транспортна мрежа за снабдяване чрез тръбопроводи. Около 50% от руския газ, който се доставя в Европа се пренася през Украйна, около 20% идват през Беларус, а 30% - през газопровода „Северен поток“ 1. Завършването на проекта „Северен поток“ 2 може да доведе до пренасочване на част от газовите потоци. „Турски поток” снабдява Турция и Европа с руски природен газ през Черно море, заобикаляйки по този начин Украйна.

От друга страна САЩ провежда политика  за намаляване на зависимостта на Централна и Източна Европа от руската енергия чрез изграждане на  терминали за втечнен газ в региони, чиито енергийни неужди досега изцяло са се покривали от Русия.

Страните на територията на Европа отдавна са открили предимствата на използването на природния газ за битови нужди – отопление, готвене  и топла вода, и затова там масово се използва този начин на отопление. През изминалата година се достигнаха рекордни стойности на вноса на природен природен газ в Европа. Нарастващото предлагане на пазара води до намаляване на стойността на „синьото гориво”, което е особено важно за крайните потребители и индустрията.

Газът става все по-евтин в световен мащаб поради няколко причини – добивът и запасите растат, преносът вече се осъществява не само по тръбопроводи, но и чрез използване на нови технологии за втечняване и регазификация, които позволяват търговията да става от всяка точка на добив до всяка точка на потребление. Природният газ вече може да се купи от всяко място, на което се добива, и да се достави до всяко, на което се използва.

Несъмнено природният газ е един от най-ефективните източници на енергия, който е  подходящ за използване в редица сфери на икономиката,  промишлеността и домакинствата от бита. В много обществени и битови сгради в целия свят е предпочетено използването му пред други енергоносители, защото е значително по-евтин  източник на енергия, клиентите  могат да управляват потреблението си на газ в зависимост от освоите нужди,  както и факта че не се изискват допълнителни грижи по транспорт, складиране, съхранение и чистене. Безопасността при употребата на синьото гориво е гарантирана от стриктния контрол, който се упражнява навсякъде върху газовите инсталации: Той включва регулярна профилактика и задължителен технически преглед на газовите уреди и инсталации. За да се избегне опасност от изтичане на природен газ, той е допълнително ароматизиран и бързо се усеща чрез обонянието.

Предимствата на природния газ като източник на енергия са безспорни и категорични :

  • екологично чисто гориво. Замяната на традиционните източници на енергия с природен газ води до пълното елиминиране на преките емисии от серни окиси, прах и сажди при потребителя. Отделят се  значително по-малко парникови газове в сравнение с другите горива, което прави природния газ най-екологичното гориво и спомага за поддържане на чиста и здравословна околна среда, която да завещаем на нашите деца и бъдещите поколения
  • изключително висок коефициент на полезно действие – КПД. Използвайки ефекта на кондензация, чрез който се извлича допълнително топлината от отработените газове, модерните газови котли достигат коефициент на ефективност до 98%. На практика това означава, че те преобразуват в топлина почти цялата енергия, съдържаща се в горивото, което се отразява положително върху разхода на газ и от там на месечните такси;
  • няма разходи за транспорт и съхранение на горивото при крайния клиент. Природният газ се доставя чрез високотехнологична газова инфраструктура, при ниско налягане и постоянен контрол. Подаването на горивото е напълно автоматизирано.  Газовите инсталации се нуждаят от много малко потребителска намеса и минимална поддръжка.
  • Може да се използва не само за отопление, но е за готвене и топла вода . Това е едно от най-голямите предимства на използването на природен газ за битови нужди. Няма необходимост да се подосигуряват запаси от горивото и да се заплащат предварително нужните количества, няма нужда от транспорт и не се чисти преди и след употреба. По този начин крайният потребител не се притеснява дали ще „свърши” и дали „ще му стигне” горивото.

Вижте нашите предложения за газови котли като кликнете на снимките:

 

Акценти

  • Природният газ е най-евтиният енергоизточник след твърдите горива /значително намалени сметки – до 50% за отполение и топла вода /.
  • Природният газ е безопасен и с него домът е уютен, чист, без следи от сажди и прах.
  • Природният газ е най-екологичното гориво и допринася за по-чиста природа. Чрез газифициране на своя дом всеки дава своя принос за опазването на околната среда за бъдещите поколения.
  • Едно и също количество топла вода, получено от бойлер на природен газ е два пъти по-евтино в сравнение със затоплянето на вода с електрически бойлер;
  • Бойлерите на природен газ загряват водата два пъти по-бързо от електрическите, като гарантират надеждна и постоянна топлина.

Чрез използването на редица европейски програми за финансиране може да получите безвъзмездна помощ за газификацията на вашето жилище. Тези програми целят   да стимулират  развитието на битовата газификация, като се  подсигури част от необходимото финансиране, за да се заменят нискоефективните енергоизточници с природен газ.

Можете да разгледате и другите начини на отопление, като например:

Ако имате допълнителни въпроси можете да се обърнете към нас на телефон 0745 99114